Братът на убития от полицията Джордж Флойд призова Върховния комисар по правата на човека на ООН да разследва полицейския произвол и расовата дискриминация в САЩ, информират "Ройтерс" и АФП.

Вие видяхте начина, по който моя брат беше изтезаван и убит пред камерата. Това е начинът, по който чернокожите са третирани от полицията в САЩ, обяви Филонис Флойд във видеоконферента връзка с ООН.

Сделка с властите искал полицаят - убиец на Джордж Флойд

Сделка с властите искал полицаят - убиец на Джордж Флойд

Ден, преди да бъде арестуван

Надявам се, че ще помислите за сформиране на независима комисия за разследване на извършваните от полицията убийства над чернокожи в САЩ и насилието срещу мирните протестиращи, каза той по време на извънреден двудневен дебат в Женева по молба на африкански държави, които настояват за разследване.

"Моля ви да му помогнете. Моля ви да му помогнете. Моля ви да помогнете на нас, чернокожите, в САЩ", призова Филонис.

Хиляди се простиха с Джордж Флойд

Хиляди се простиха с Джордж Флойд

Траурната церемония се състоя в Хюстън

Леополд Самба, посланик на Централноафриканската република, който говори от името на африканските държави призова всички правителства да приемат колективни мерки за борба със системния расизъм и полицейския произвол.

Убийството на Флойд предизвика национални протести в САЩ и по света срещу расизма.

46-годишният Флойд загина в края на май в Минеаполис. Той беше задържан по подозрение в използване на фалшива банкнота. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира.

$1,25 млн. гаранция за полицая - убиец на Джордж Флойд

$1,25 млн. гаранция за полицая - убиец на Джордж Флойд

Решение на съдия