Нова фабрика за ваксини на фондация Освалдо Круз (Fiocruz) ще бъде построена в Рио де Жанейро и трябва да увеличи производството на доставки за изхранване на цялата страна, предаде agenciabrasil.ebc.com.br.

Инвестициите ще възлязат на 3,4 милиарда реала, като 5 хиляди директни работни места ще бъдат създадени по време на строителството, в допълнение към 1 500 работни места за операции в завода, според прогнозите.

Бразилия поднови изпитанията на китайската ваксина

Бразилия поднови изпитанията на китайската ваксина

Според критици решението е било политическо

Fiocruz може да увеличи капацитета си за производство на ваксини и биофармацевтици с четири, главно за да отговори на изискванията на държавните болници в Бразилия.

Предприятието вероятно ще бъде най-големият център за производство на биологични продукти в Латинска Америка и един от най-модерните в света. Очаква се работата да приключи през 2023 г.

"Това е гордост за всички нас ", заяви здравният министър.

Дарението за комплекса беше подписано в четвъртък  на среща, проведена в двореца Гуанабара, на която присъстваха министърът на здравеопазването Едуарду Пазуелу и губернаторът Клаудио Кастро.

Припомняме, че президентът Жаир Болсонару съобщи, че няма да си сложи ваксина срещу коронавируса, дори и ако бъде одобрена от правителството му.

Той омаловажава вируса, против е ограничителните мерки и непреклонно промотира лекарството хидроксихлорохин за лечение на коронавирус, въпреки че проучвания показват, че е неефикасно.

Pfizer иска да регистрира ваксината си в Бразилия

Pfizer иска да регистрира ваксината си в Бразилия

Одобрението на китайската Coronavac не се очаква преди 21 декември

Веднага щом здравният регулатор издаде разрешение правителството ще започне закупуването и разпределението на ваксините за тези, които искат.

Болсонару е сигурен, че бразилският парламент няма да направи имунизацията задължителна.

Той бе един от критиците на китайската ваксина, след като доброволец почина. Но по-късно стана ясно, че се касае за самоубийство и изпитанията продължиха.

Бразилия получи 120 000 дози от китайската ваксина

Бразилия получи 120 000 дози от китайската ваксина

Въпреки опитите на Болсонару да я спре

Министерството на здравеопазването на Бразилия вече сключи споразумение за закупуване на 100 милиона дози от кандидата за ваксина на AstraZeneca и Оксфордския университет.