Близо година след появата на мистериозна пневмония в Китай, която започна да се разпространява по света, все още няма лек срещу Covid-19, въпреки че се полагат безпрецедентни усилия за откриване на нови лекарства или изпитване на съществуващи.

Евтините и широко разпространените кортикостероиди се доказаха като ефикасни, но някои други лекарства, които в началото имаха голям потенциал, се оказаха разочароващи.

АФП представя медикаментите, които работят и не работят в борбата с коронавируса.

Какво работи?

Дексаметазон

Това е единственият медикамент, който намалява смъртността от Covid-19, въпреки че работи само при тежко заболели пациенти, които се нуждаят от допълнително кислород.

От септември Световната здравна организация (СЗО) и Европейската агенция по лекарствата препоръчват дексаметазонът за прилагане при тези пациенти, като се основава на резултатите от голямо британско клинично изпитание, наречено Recovery.

Дексаметазонът може да потисне имунната система и заради това не се предписва в ранната фаза на заболяването. Но работи при тежко болни, тъй като предотвратява свръхреакция на тялото, наричано цитокинова буря.

Но изглежда, че дексаметазонът не е единственият медикамент.

Публикувано проучване в американския журнал Jama в началото на септември показва, че и други лекарства от кортикостероидите също са ефикасни, намалявайки смъртността с 21% след 28 дни при пациенти, които тежко прекарват коронавируса.

Това накара СЗО да препоръча "систематично" използване на кортикостероиди при пациенти в тежко и критично състояние.

Антикоагуланти

Като кортикостероидите тези лекарства се използват при пациенти в тежко състояние. Целта е да се предотврати образуването на кръвни съсиреци, едно от най-сериозните усложнения от коронавирус.

Кои медикаменти не действат достатъчно добре?

Ремдесивир

За известно време противовирусният препарат бе разглеждан като надежда за света да преодолее пандемията. Лекарството, разработено за лечение на ебола, отначало се смяташе за много обещаващо.

Европейската комисия обяви, че е поръчала 500 000 дози през октомври, докато САЩ разрешиха използването му.

Производителят Gilead обяви, че лекарството е увеличил продажбите през третото тримесечие на 2020 г. с почти 900 милиона долара.

Но не оправда очакванията.

На 20 ноември СЗО съобщи, че ремдесивирът не трябва да се използва за лечение на пациенти с коронавирус, без значение от фазата на заболяване, тъй като не оказва влияние върху шансовете за оцеляване.

Това не означава, че лекарството не е ефикасно, а по-скоро показва, че не подобрява качествено състоянието на пациентите. Отделно има съмнения за странични реакции, предимно засяга бъбреците. Друг проблем е цената на ремдесивира.

Съветът на СЗО се основава на четири международни клинични изпитания със 7000 хоспитализирани пациенти.

Кои медикаменти не работят изобщо?

Хидроксихлорохин

Това лекарството зае централно място в голяма част от политизираните дебати за пандемията.

Използван за лечение на малария и автоимунни заболявания, като зависи от страната, хидроксихлорохинът бе хвален като чудотворен лек от президента на САЩ Доналд Тръмп и други политици въпреки липсата на доказателства, че работи.

Хидроксихлорохинът бе в центъра на академичен скандал, при който престижният медицински журнал "Лансет" трябваше да изтегли проучване. Това само увеличи подкрепата за лекарството.

Но редица изследвания показват, че лекарството не е ефикасно срещу коронавирус.

Лопинавир-ритонавир

Използвани за лечение на СПИН, тези противовирусни препарати се доказаха като неефективни за лечение на коронавирус.

Все още се проучват.

Тоцилизумаб

Учените се надяват този медикамент за потискане на имунната система, в момента използван срещу ревматоиден артрит, да предотвратява потенциално смъртоносно възпаление при сериозни случаи.

Към момента изследванията не дават конкретен отговор.

Изследователи от Лондонския имперски колеж обявиха на 19 ноември, че лекарството изглежда има ползи.

Синтетични антитела

Когато човешкото тяло се бори с вируси като SARS-CoV-2, създава антитела - протеини, които са програмирани да атакуват конкретни патогени.

Тези антитела могат да бъдат синтезирани в лаборатория и на теория могат да бъдат дадени на болни пациенти с коронавирус за засилване на естествения имунен отговор.

Тръмп получи от това експериментално лечение, произведено от американската компания Regeneron.

Производителят Eli Lilly получи разрешение за употреба на подобна терапия. Но ефикасността продължава да бъде изследвана.

Плазма

Плазмата, взема се от кръвта на възстановили се пациенти и се влива в болни с коронавирус, показва обещаващи резултати. Вече се използва за възстановяване на заразени с ебола и SARS. Продължават клиничните изпитания на плазма.