Министърът на външните работи на Бразилия Ернесто Араужо отрече, че страната гори тропическите гори на Амазония и подчерта, че е безоснователна тревогата, че глобална климатична промяна заплашва суверенитета на държавата му, информира "Ройтерс".

Много шум за Амазония

Много шум за Амазония

Пожари бушуват и в Африка, бушуваха и в Сибир. Това, което мнозина обаче премълчават е, че през последните десетилетия пожарите по света намаляват и то устойчиво. А тревогата за горите на Амазония е по-скоро резонанс на един геополитически сблъсък, пише Димитър Петров

"Няма глобална климатична катастрофа", заяви той по време на разговори с вашингтонския мозъчен тръст The Heritage Foundation. "От дебата, който се води, изглежда, че светът е към края си", добави министърът.

Наскоро зачестилите пожари в Амазония, разглеждана като крепост срещу климатичните промени, предизвикаха международен отзвук и критика срещу управлението на бразилския президент Жаир Болсонару заради приоритета да се развива регионът за сметка на защитените гори.

Араужо, който твърди, че има липса на научни доказателства за причините на глобалното затопляне, е на мнение, че тези, които алармират за климатични промени и политически край, са част от лява конспирация срещу САЩ и Бразилия, чиито суверенитет е под атака.

Бразилия ще приеме помощта на Г-7 за Амазония, но само срещу извинение

Бразилия ще приеме помощта на Г-7 за Амазония, но само срещу извинение

Френският президент трябва да се извини, че е обидил Болсонару

Според него пожарите в Амазония са на средно равнище тази година и обезлесяването в Бразилия е отговорно само за 2% от глобалните въглеродни емисии. Той добави, че обезлесяването на глобално ниво е отговорно за 11% от всички въглеродни емисии на планетата.

"Дори и да предположим, че въглеродните емисии пряко контролират температурата, което не се отчита от компютърните модули, Бразилия не е виновна", убеден е външният министър.

Болсонару отхвърли помощта на Г-7 за гасене на пожарите в Амазония

Болсонару отхвърли помощта на Г-7 за гасене на пожарите в Амазония

Той я определи като намеса в суверенитета…

По думите на министъра Бразилия е обрисувана като "страна, която разрушава планетата" и критиците предлагат търговски санкции срещу страната, дори "инвазия".