Бразилският авиационен регулатор ANAC в сряда вдигна забраната за полети на Boeing 737 MAX, предаде "Ройтерс".

По-рано тази седмица Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) определи условия за въвеждане в експлоатация на заземените самолети, включително ново обучение и актуализиране на софтуера MCAS, замесен в катастрофите.

Най-добрият регулаторен орган на Бразилия заяви, че Gol Linhas Aereas Inteligentes SA, единствената авиокомпания, която оперира модела в Бразилия, прилага необходимите мерки за възобновяване на полетите.

20 месеца след катастрофите САЩ позволиха на "Боинг" 737 Max да лети

20 месеца след катастрофите САЩ позволиха на "Боинг" 737 Max да лети

Проблемите около "Боинг" бяха свързани с автоматизираната система за управление

Очаква се Канада също да отмени забраната, но остава несигурност относно Китай, най-големият пазар за самолета и първият, който го забранява през март 2019 г.

Полетите в САЩ трябва да бъдат възобновени на 29 декември, докато в Европа официалното незаземяване ще се проведе от средата на януари.

Припомняме, че по-рано през ноември, Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ разреши самолетите "Боинг" 737 Max да подновят обслужването на пътници след дълга криза, която засегна гиганта вследствие на две самолетни катастрофи, при които загинаха 346 души, информират CNBC и "Ройтерс".

Самолет 737 Max на Етиопските авиолинии катастрофира малко след излитането си на 10 март 2019 г.. Всички 157 души на борда загинаха. Това беше втората катастрофа с новия самолет 737 Max за по-малко от пет месеца, което принуди държавите да приземят този модел самолети.