Бразилският биомедицински институт "Бутантан" планира да ваксинира цялото възрастно население на град с около 30 000 души срещу COVID-19, за да провери дали това намалява степента на заразяване. Това съобщиха в понеделник институтът и правителствените служители, предаде "Ройтерс".

"Бутантан", който е под надзора на правителството на щата Сао Пауло, ще проведе проучването за масова ваксинация в Серана, град във вътрешността на щата, който има висок процент положителни случаи. Институтът ще използва CoronaVac, разработен от китайската Sinovac Biotech, който вече се използва на национално ниво в кампания за ваксиниране на здравни работници на първа линия и най-уязвимите групи.

Бразилия отново с над 1000 починали от коронавирус за денонощие

Бразилия отново с над 1000 починали от коронавирус за денонощие

Над 50 870 заразени към петък

Според изявлението губернаторът на Сао Пауло Жоао Дория каза, че освен да покаже безопасността и ефикасността на ваксината CoronaVac, която предотвратява всички тежки случаи и около половината от по-леките случаи, проучването ще покаже дали също така намалява предаването на вируса. "Това е друга важна стъпка, която ще даде нови отговори за ваксината", каза директорът на "Бутантан" Димас Ковас. Ваксинирането започва в сряда, като първите резултати ще са готови след около три месеца. Бременни и кърмещи жени, деца под 18 години и такива с температура през последните 72 часа ще бъдат изключени от проучването.

До момента над 2 млн. бразилци във високорискови групи са били ваксинирани срещу COVID-19 от началото на имунизацията. Бразилия се нарежда на второ място в света по брой на починали по време на пандемията след САЩ, докато по брой на заразени е на трето място след САЩ и Индия. Експертите обръщат внимание най-вече на мутациите от Великобритания, Бразилия и ЮАР, които са по-вирулентни.