Бразилските синдикати подадоха иск срещу президента на страната Жаир Болсонару в Международния наказателен съд в Хага. Те го обвиняват в нарушаване на правата на човека по време на пандемията COVID-19, съобщава изданието "Estado de São Paulo".

Властите не изпълняваха необходимите мерки за защита на населението от разпространяването на инфекцията, с което застрашиха живота на хората, включително на медиците, посочват подателите на иска. Освен това, техните действия са в противоречие с указанията на Световната здравна организация.

Бразилски съдия нареди на Болсонару да носи маска

Бразилски съдия нареди на Болсонару да носи маска

Десният популист се появи без маска на протести, в магазини и дори на неразрешено барбекю

Междувременно над 100 представители на католическата църква в Бразилия осъдиха политиката на властите по отношение на пандемията. Действията на президента и правителството по борба с разпространението на инфекцията са некомпетентни, се казва в писмо, подписано от 152-ма епископи.

По думите им, Бразилия преживява един от най-тежките моменти в историята си заради пандемията и предизвиканата от нея икономическа криза, задълбочават се неравенството, несправедливостта и склонността към насилие. Подобна ситуация не допуска безразлично отношение, подчертават авторите на писмото.

Заразените с новия коронавирус в Бразилия вече са над 2.4 милиона, а жертвите над 87 хиляди.

Болсонару се жалва, че му пречат да управлява Бразилия

Болсонару се жалва, че му пречат да управлява Бразилия

Той обаче щял да продължи да служи на страната си