Европейският съюз все още се нуждае от повече подробности във връзка с позициите на Великобритания за Брекзит преди да започнат обсъждания за бъдещи търговски отношения.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент, цитиран от "Блумбърг" и други медии.

"Не можем да разговаряме за бъдещето без реална яснота", изтъкна Юнкер по време на изслушването в Страсбург, Франция.

"Речта на премиера (Тереза Мей - бел.р.) във Флоренция беше примирителна, но речите не са преговорни позиции", подчерта той и добави, че "дяволът е в детайлите".

Мей намекна Великобритания да остане в ЕС до март 2021 г.

Мей намекна Великобритания да остане в ЕС до март 2021 г.

Отказа търговски отношения с ЕС по моделите Норвегия и Канада

Юнкер отново повтори, че е твърде рано да се започват търговски преговори, защото все още няма достатъчен напредък по казуси, свързани с Брекзит, а именно правата на гражданите на ЕС на Острова и финансовите задължения на Лондон към Брюксел.

Председателят на ЕК добави, че "данъкоплатците от 27-те страни членки на ЕС не трябва да плащат за британското решение" да напусне съюза.

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние поясни в Страсбург, че все още има сериозни различия по въпроса за финансовите задължения на Обединеното кралство. Барние е категоричен, че все още е твърде рано да се насочват към втората фаза - търговски преговори.

По думите му бъдещето на ЕС е по-важно от напускането на Великобритания, но Брюксел иска амбициозно търговско споразумение с Обединеното кралство след Брекзит.

Евродепутатите се очаква да гласуват резолюция, в която се отбелязва, че лидерите на останалите 27 страни членки не трябва да одобряват стартиране на търговски преговори по време на срещата на върха този месец.

Междувременно по-рано днес Мей заяви пред радио БиБиСи, че тя и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис ще са основните преговарящи с Брюксел за Брекзит. Според нея въпросите могат да бъдат уредени за по-малко от 2 години.