Великобритания ще бъде в неблагоприятна позиция след напускането на ЕС при всеки възможен сценарий. Това става ясно от подготвен от британското правителство анализ, който е публикуван от BuzzFeed, информира "Политико".

В доклада се анализират три най-вероятни сценария относно Брекзит - всеобхватно споразумение за свободна търговия с ЕС, излизане от ЕС без споразумение и "мек" Брекзит, който предвижда продължаване членството на страната в Европейската икономическа зона и единния пазар. Установено е, че и при трите сценария Великобритания ще бъде в неблагоприятна позиция през следващите 15 г. за разлика, ако остане в блока.

Захариева се надява на бързо съгласие с Великобритания за Брекзит

Захариева се надява на бързо съгласие с Великобритания за Брекзит

Обединеното кралство няма да присъства на срещи на експертни групи в Комисията, комитети или други подобни органи

Ако Обединеното кралство напусне съюза без споразумение с ЕС - при този сценарий търговските въпроси ще бъдат разрешавани в Световната търговска организация, икономиката ще се свие с 8% в сравнение с настоящите прогнози. При споразумение с ЕС като това с Канада икономиката на Обединеното кралство ще се свие с 5 на сто, а при оставане в единния пазар - 2%.

Великобритания трябва да изпълнява всички закони на ЕС до 2020 г., отсече Брюксел

Великобритания трябва да изпълнява всички закони на ЕС до 2020 г., отсече Брюксел

ЕС се надява преговорите да приключат до октомври 2018 г.

Всеки регион на Острова ще бъде негативно засегнат при всички сценарии. Споразуменията за свободна търговия с други държави няма да компенсират изгубения растеж, според доклада.

Почти всички сектори на икономиката ще бъдат негативно засегнати при всички сценарии, като най-много ще пострада промишлеността, храните и напитките, автомобилите и търговията на дребно. Само селскостопанският сектор няма да бъде засегнат тежко.

Анализът е подготвен този месец от държавни служители на министерството по въпросите на Брекзит и се е предполагало, че документът трябва да остане конфиденциален.

Източник от британското правителство потвърди достоверността на документа пред "Политико".