Британските специални сили ще бъдат натоварени заедно с Mи-6 да противодействат на дейностите на руското военно разузнаване, каза началникът на армията, цитиран от Daily Mail.

Генерал сър Марк Карлтън-Смит предложи SAS и SBS да бъдат поставени на "различна траектория" в новите планове, които ще бъдат публикувани в документа за командване на отбраната. 

При основния ремонт може да се видят войници от специалните сили, които действат заедно с Mи-6, за да организират операции за наблюдение срещу руското разузнаване и военните части. 

Шефът на армията заяви, че някои от традиционните им роли сега ще бъдат поети от нов Рейнджър полк, обявен в петък, и че в бъдеще Специалните сили ще проследяват променящия се и ускоряващ се характер на заплахата.

Той каза пред The ​​Sunday Telegraph: "Най-упоритите и смъртоносни заплахи са свързаните с враждебни държавни участници.

"Така че те проследяват различна траектория и това, което оставят след себе си, е вакуум, при който те трябва да предадат задачи, мисии и отговорности на втори ешелонен състав.

"Рейнджърс ще се впише добре в това", смята шефът на армията. 

Вероятно подразделенията на специалните сили ще бъдат натоварени заедно с Mи-6 да разкрият дейностите на руското военно разузнаване - GRU - за което се смята, че е отговорно за нападението на нервния агент на Солсбъри срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, съобщава The Telegraph.

Елитните части също могат да бъдат обвинени в противодействие на дейността на групата на Вагнер, руска наемническа организация, за която се смята, че действа като пълномощници на Кремъл.

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че въоръжените сили трябва да се адаптират към противодействието на заплахите, които са се "променили до неузнаваемост" през последните 30 години.

Вече не можем да приемаме за даденост превъзходството на западните способности. Нашите врагове имат безкрайно повече възможности, каза той.

"Шифроването, точността и информационните операции усложняват картината на заплахата. Попадаме постоянно в "сивата зона" - агресивни действия под прага на открития конфликт ".

Той каза, че ще има допълнителни инвестиции за "разузнаване, наблюдение и разузнаване", както и за електронна война.

Националната киберсила ще бъде разширена, ще има ново космическо командване, което да координира военните и търговските операции, а Кралският флот ще получи нов многоролев кораб за наблюдение на океана (MROSS), който защитава жизненоважни подводни кабели.