Британският министър на финансите Филип Хамънд и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис с директен апел към лидерите на германския бизнес да помогнат за сключване на споразумение за Брекзит, което да осигурява бъдещето на финансовия сектор на Обединеното кралство, пише "Гардиън".

Днес двамата министри са в Германия в опит да убедят Берлин да накара ЕС да промени непреклонната си позиция финансовите услуги да не бъдат включвани в окончателното споразумение.

Според министрите споразумението с ЕС трябва да покрива икономиката, включително индустрията и финансовите услуги. Те подчертаха, че от жизнена важност е да продължи интегрирането на банковия сектор след Брекзит, за да се избегне финансова "катастрофа" като през 2008 г. и кризата в еврозоната, която доведе до отпускане на помощ на Ирландия, Португалия и Гърция.

Преди няколко седмици ЕС предупреди, че в споразумението няма да влезе Лондонското сити, докато Обединеното кралство настоява да излезе и от единния пазар.

Вестник "Файненшъл таймс" пише, че ЕС е предупредил компаниите да се подготвят в случай, че Обединеното кралство напусне съюза без споразумение.

В статия за германския вестник Frankfurter Allgemeine Хамънд и Дейвис пишат, че Лондон иска споразумение, което подкрепя сътрудничество с европейския банков сектор.

Двамата министри ще се срещнат с германския бизнес. По време на разговорите се очаква да призоват за "споделена визия" на бизнес интересите. Според тях търговията между Великобритания и ЕС е в размер на 750 милиарда евро на година, като една четвърт, 113 милиарда евро, от износа на ЕС към Острова е от Германия.