Членове на британската опозиционна Лейбъристка партия, които са били изключени от вътрешно гласуване за лидер на партията, спечелиха съдебна битка, съобщава Ройтерс.

Така тези членове на партията ще могат да участват в гласуването дали настоящият лидер Джереми Корбин да запази поста си в изборна битка с още един депутат.

Партията навлезе в криза след провеждането на референдума на 23 юни за излизане на Великобритания от ЕС. Критици смятат, че Корбин не е направил достатъчно в кампанията Обединеното кралство да остане в ЕС и че не може да спечели парламентарните избори.

Корбин, който беше избран за лидер преди по-малко от година, си оспорва лидерското място с депутата Оуен Смит. Докато Смит има подкрепата на мнозинството лейбъристки депутати, то Корбин има силна поддръжка сред обикновените членове.

Националният изпълнителен комитет на партията реши миналият месец, че членовете, които са се присъединили към партията от 12 януари няма да могат да вземат участие в гласуването. Според местна медия решението изключва 130 хиляди нови членове, освен ако те не платят допълнителни 25 паунда (32 долара), за да се регистрират като партийни симпатизанти.

Обаче петима членове обжалваха решението и днес съдия от Върховния съд реши, че присъединилите се към партията членове трябва да могат да гласуват на всички вътрешни избори.

Според съдията решението да не се позволява на тези, които са се регистрирали след 12 януари 2016 година, е незаконно и в нарушение на сключения контракт.

Лейбъристите могат да обжалват решението.

Според букмейкърите Корбин е фаворит. Резултатите се очаква да бъдат обявени на 24 септември.