Британски щурмови хеликоптери Apache са разположени в Северна Македония за учение "Бърз отговор", съобщава британското министерство на отбраната.

Учението "Бърз отговор" е с елементи от 16 бойни отряда на въздушно-щурмова бригада и 1 боен отряд на авиационна бригада, които работят заедно с френски, американски, италиански и албански колеги в Северна Македония.

В учението участват 4500 души персонал, включително 2500 британски войници.

Учението включва парашути, въздушни атаки с хеликоптер и рота от френски парашутисти, интегрирани в бойната група на 2 парашутен полк и италианска бойна група, работеща към британска командна верига.

Това е част от усилията, предприети от Обединеното кралство за разполагане на 8000 войници за учения в цяла Европа.

В ученията ще се разположат 8000 британски войници, 72 танка Challenger 2, 12 верижни артилерийски оръдия AS90 и 120 бойни бронирани машини Warrior в страни от Финландия до Северна Македония.

Министърът на отбраната Бен Уолъс коментира, че "сигурността на Европа никога не е била по-важна. Тези учения ще обединят нашите войски със съюзници и партньори в НАТО и Съвместните експедиционни сили в демонстрация на солидарност и сила в едно от най-големите споделени разполагания след Студената война. Действайки в цяла Европа, британската армия ще застане редом до партньори, съчетавайки нашите способности и споделени ценности, насърчавайки мира и сигурността".

Командир на армията генерал-лейтенант Ралф Уудис коментира, че "Обединеното кралство има значителен принос за отбраната на Европа и възпирането на руската агресия. Серията от учения на британската армия е от основно значение и за двете. Ние продължаваме да се разгръщаме в цяла Европа, от Балтийско море до Егейско море, за да тренираме и да се бием заедно с нашите съюзници и партньори, предоставяйки мощни, способни и готови сили за подкрепа на НАТО и показване на ангажимента на Обединеното кралство към мира и сигурността".

Ще участват широк спектър от подразделения, от леки и въздушнодесантни сили, до хеликоптери и бронирани сили, подкрепени от артилерия, сили за електронна война, противовъздушна отбрана, дронове за наблюдение, инженери и логистици. Мащабът на разполагането, съчетан с професионализма, обучението и ловкостта на британската армия, ще възпира агресията в мащаб, невиждан в Европа през този век.

Какви учени са планирани?

Войски от ескадрила B на Кралските хусари се разположиха във Финландия тази седмица, за да участват в учението "Стела". Те ще бъдат вградени във финландска бронирана бригада с участието на други партньори, включително САЩ, Латвия и Естония. Учението ще подобри способността на британските и финландските войски да работят заедно като част от JEF, възпирайки руската агресия в Скандинавия и балтийските държави.

През май в учение "Таралеж" ще участват Кралската уелска бойна група и Кралския танков полк на границата между Естония и Латвия заедно с 18 000 военнослужещи на НАТО, включително френски и датски, които са част от воденото от Великобритания засилено предно присъствие на НАТО. "Таралеж" е най-голямото военно учение в Естония и се провежда на всеки четири години.

Успоредно с учението "Таралеж", учението "Защитник" в Полша продължава до края на май, като 1000 войници от Кралската бойна група на кралските хусари и ескадрила C на леките драгуни са разположени заедно с войски от 11 партньорски държави, включително Полша, Дания и Съединените щати. Това учение включва танкове Challenger 2 и други бронирани превозни средства, които се разполагат от предната база на НАТО в Сенелагер, Германия. Разгръщането е подкрепено от 104 бригада за поддържане на театъра, действаща от Обединеното кралство и в бази в Европа.

Министерството на отбраната добави, че "тези учения демонстрират мащаба и значението на приноса на британската армия към отбраната на Европа и подчертават продължаващото значение на лидерската роля, която Обединеното кралство играе като член на НАТО и JEF".

НАТО планира военни учения за възпиране на Русия

НАТО планира военни учения за възпиране на Русия

Ученията ще се проведат във Финландия, Полша, Северна Македония и по естонско-латвийската граница