Статуя на бившия британски премиер Уинстън Чърчил срещу парламента и военният мемориал Кенотаф в центъра на Лондон са защитени с платна преди планираните тридневни демонстрации в британската столица, информира "Ройтерс".

Статуята на британския лидер по време на Втората световна война беше одраскана с графити, с които Чърчил е наричан расист, по време на мирни демонстрации във връзка със смъртта на американеца Джордж Флойд в Минеаполис.

Предпазни платна са поставени и около военния мемориал Кенотаф, където правителството и кралската фамилия ежегодно почитат загиналите по време на Първата световна война и конфликтите след това.

Смъртта на Флойд, който беше убит от полицай в Минеаполис, след като в продължение на близо 9 минути притискаше врата му на 25 май, предизвика протести в САЩ и Европа. Случаят поднови дебата във Великобритания за паметниците от колониалното минало.

Протестиращи срещу расизма събориха скулптури на търговци на роби. Местните британски власти премахнаха някои паметници, за да ги защитят.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън предупреди, че антирасистките протести на Острова са организирани от екстремисти, които атакуват национални паметници в опит да "цензурират нашето минало", информира АФП. Според него "абсурдно и позорно" е протестиращите да атакуват статуята на Чърчил пред парламента.