Новото едномесечно блокиране на коронавируса на Англия започва в четвъртък, след като депутатите от Камарата на общините го подкрепиха с огромно мнозинство, предаде morningstaronline.co.uk.

Днес 516 депутати дадоха "зелена светлина" за новите мерки, които включват затваряне на заведения за гости и магазини.

38 гласуваха против тях.

По-голямата част от депутатите от лейбъристите подкрепиха най-новото законодателство на правителството за борба с коронавируса.

Очаква се законодателството да бъде одобрено от Камарата на лордовете преди да влезе в сила в полунощ.

Преди гласуването лидерът на лейбъристите Киър Стармър призова премиера Борис Джонсън да разкрие какво ще се случи, когато втората блокада приключи.

Лидерът на лейбъристите попита министър-председателя наистина лу заключването ще приключи на 2 декември, или това ще зависи от обстоятелствата.

Има спекулации, че последното блокиране ще бъде удължено, като министърът от кабинета Майкъл Гоув признава, че е възможно, ако не попаднат нови инфекции.

Борис Джонсън обяви 28-дневен локдаун

Борис Джонсън обяви 28-дневен локдаун

Обеща облекчаване на мерките след 2 декември...

Киър Стармър нарече забавянето на Джонсън в изпълнението на национална блокировка огромен провал на лидерството.

"Последните данни показват, че 113 000 контакта дневно дори не са достигнати и това е само за една седмица", добави той. Само 20 на сто от онези, които трябва да се изолират, го правят и повечето хора все още не постигат резултати за 24 часа."

Джонсън заяви, че е напълно готов да поеме пълната отговорност за разочарованията на хората със системата за тестване и проследяване, която е възложена на частни фирми на стойност 12 милиарда британски лири.

Припомняме, че в края на октомври, Джонсън обяви нов локдаун в Англия заради разпространението на коронавируса. Затварят се всички магазини, с изключение на продаващите стоки от първа необходимост. Мерките влизат в сила от четвъртък за период от четири седмици, предаде Би Би Си.

За разлика от локдауна през пролетта, сега училищата и университетите ще работят.

Премиерът Джонсън обеща след 2 декември мерките да бъдат облечени и да се върне практиката за локални решения в зависимост от ситуацията по места.

Обявените от Борис Джонсън ограничения засягат само Англия. Уелс, Шотландия и Северна Ирландия въведоха свои карантинни мерки за борба с епидемията.

Заразените във Великобритания са над 1 милион.

По думите на Джонсън, локдаунът е необходим, за да се избегне "медицинска и морална катастрофа", до която може да доведе евентуален колапс на здравната система.

По данни на Би Би Си, позовани на официални документи, смъртността при новата вълна на заразата може значително да надвиши числата от пролетта. Според някои изследвания, смъртните случаи може да достигнат 4000 на ден.

Здравните експерти се опасяват, че към Коледа болниците ще бъдат толкова препълнени, че няма да могат да приемат нови пациенти.