В Германия е установен първият заболял от новия щам на коронавируса, открит във Великобритания преди дни. Първият установен такъв случай е на жена в Баден-Вюртемберг, която преди три дни е пристигнала от Англия във Франкфурт на Майн, съобщава Bild. Случаят е установен след направени бързи тестове за COVID-19 на всички пасажери на рейса.

Жената и трите й контактни лица са изолирани. Повторният тест е потвърдил резултата, а при заболялата жена са се появили и леки симптоми на инфекцията.

Установяването на мутацията на вируса стана за първи път във Великобритания и предизвика въвеждането на редица ограничения от страна на страни от Европейския съюз, които забраниха влизането на британски граждани в страните си и преките транспортни връзки.

Новият щам е с близо 70% по-бързо и лесно разпространение, въпреки че на този етап не е доказано да предизвиква по-тежко преболедуване и тежки случаи с нужда от интензивна грижа.

Франция осигури 10 000 COVID теста за шофьорите в Дувър

Франция осигури 10 000 COVID теста за шофьорите в Дувър

Франция изпрати пожарникари и 10 000 теста за коронавирус отвъд Ламанша

Самото разпространение на новия щам предизвика и сериозно затягане на мерките в югоизточната част на Острова, включително и Лондон.

Припомняме, че изменящ се щам на COVID-19 разтревожи властите във Великобритания. На 20 декември последователно бяха наложени няколко ограничения спрямо Великобритания, именно заради новия щам на коронавируса - влизащите от Острова се подлагат на карантина,

Германия като ротационен председател на ЕС свиква спешна среща на същия ден заради новия щам на COVID-19 и за да се формира координирана реакцията на новата разновидност на вируса, открита във Великобритания