Франция изпрати пожарникари и 10 000 теста за коронавирус отвъд Ламанша, за да помогне за разчистване на струпването от тирове, блокирани на британското пристанище Дувър заради опасения от разпространението на нов, потенциално по-заразен щам на коронавируса, съобщи The Guardian.

Ходът дойде, когато министърът на транспорта на Обединеното кралство Грант Шапс обеща, че фериботите ще плават на Коледа.

Припомняме в сряда имаше нарастващо напрежение на пристанището, тъй като шофьори на камиони, много от които останаха в Дувър повече от 48 часа с ограничени ресурси, протестираха пред британските власти.

Сред тях имаше и десетки българи, които бяха блокирани.

Десетки българи са блокирани край Доувър

Десетки българи са блокирани край Доувър

Сред тях има и семейства с най-малко 8 бебета

На 20 декември последователно бяха наложени няколко ограничения спрямо Великобритания, именно заради новия щам на коронавируса - влизащите от Острова се подлагат на карантина, спират се директните полети между двете страни, а вечерта бе забранено и самото влизане на чужди граждани от Великобритания в България.

Германия като ротационен председател на ЕС свиква спешна среща на същия ден заради новия щам на COVID-19 и за да се формира координирана реакцията на новата разновидност на вируса, открита във Великобритания. Това става в буквално последните дни преди Берлин да сдаде поста.

Ден по-късно МЗ разшири обхвата на лицата, идващи от Великобритания, които могат да влизат в България

Вчера България възобновява полети от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които бяха прекратени заради новия щам на COVID-19.

По-късно МВнР съобщи, че от 00.00 часа на 24 декември ще се прави антигенен тест за всички пристигащи у нас от Великобритания. 

Днес кацна първият самолет с българи от Великобритания у нас.