От 00.00 часа на 24 декември ще се прави антигенен тест за всички пристигащи у нас от Великобритания и Северна Ирландия. Те ще бъдат поставяни на 10 дневна карантина в дома или в друго място, което са посочили за пребиваване, съобщи МВнР.

На пристигащите с въздушен транспорт ще се провежда бърз антигенен тест за COVID-19 на съответното летище у нас. При отрицателен резултат от теста се издава предписание от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор за поставяне под карантина за срок от 10 дни, а при положителен резултат - предписание за поставяне под задължителна изолация за срок от 14 дни.

Възобновяваме полетите от Великобритания и Северна Ирландия

Възобновяваме полетите от Великобритания и Северна Ирландия

Пристигащите у нас ще се изследват с антигенните тестове и ще се поставят под 10-дневна карантина

От 1 януари 2021 г. лицата, които не попадат в забраната за влизане и престой у нас, при пристигането си на територията на страната представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в България изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа.

При представянето на такъв документ, те не подлежат на задължителна карантина.

Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед РД-01-725, издадена днес.

Припомняме по-рано днес България възобновява полети от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които бяха прекратени заради новия щам на COVID-19.