Високопоставен депутат от Консервативната партия във Великобритания обвини в четвъртък британското правителство, че сплашва и се опитва да изнудва онези депутати, за които подозира, че искат да свалят премиера Борис Джонсън от власт. Това предаде Ройтерс.

Джонсън, който спечели голямо мнозинство през 2019 г., е изправен пред нарастващи призиви да се оттегли заради поредица от скандали, включително присъствие на партита на "Даунинг стрийт" 10 по време на локдаун. Някои по-млади депутати застанаха начело на опитите за отстраняването му, но именно атаката на един от най-дългогодишните консерватори предизвика вълнения, когато той каза на премиера в парламента: "В името на Бога, върви си".

Джонсън обаче остана непреклонен и заяви, че ще води Консервативната партия на следващите избори.

Сега обаче Уилям Враг, председател на Комисията по публична администрация и конституционни въпроси, обвини правителството в изнудване.

"През последните дни редица депутати са били подложени на натиск и сплашване от страна на членове на правителството заради заявеното или предполагаемото им желание за вот на доверие към партийното ръководство на министър-председателя", каза Враг в изявление преди заседанието на комисията.

"Нещо повече, случаите, за които знам, изглежда представляват изнудване. В този смисъл моят общ съвет към колегите е да докладват за тези въпроси на председателя на парламента и на полицията", посочва той.

В отговор на твърденията от "Даунинг стрийт" 10 заявиха: "Не сме запознати с никакви доказателства в подкрепа на тези очевидно сериозни твърдения. Ако има такива доказателства, ние ще ги разгледаме много внимателно."

Борис Джонсън атакува BBC, за да се задържи на поста си?

Борис Джонсън атакува BBC, за да се задържи на поста си?

Столът на британския премиер силно се разклати