Недоверието на британците към правителството, бизнеса, медиите и благотворителните организации е на най-високото ниво от най-малко 20 г. през 2019 г. Само руснаците признават, че по-малко се доверяват на институциите в страната им. Това става ясно от социологическо проучване на американската PR компания Edelman, цитирано от "Ройтерс".

Проучването е проведено от 19 октомври до 18 ноември 2019 г., когато британският парламент отложи Брекзит, а премиерът Борис Джонсън свика предсрочни избори за декември.

Великобритания беше на пето място в дъното на таблицата по доверие през 2018 г. През миналата година падна под Ирландия, Испания и Япония. Сега Обединеното кралство е само пред Русия сред 28 държави, включени в изследването.

Китайските граждани имат най-голямо доверие към институциите на страната, което означава, че няма промяна в сравнение с година по-рано, показва изследването на Edelman, в което са участвали 34 000 респонденти по света.

Резултатите се различат от други проучвания за качеството на публичните институции, такива като индекса за възприятие на корупцията на "Трансперънси интернешънъл", където Великобритания и Япония са сред държавите с най-малка корупция. Китай е в средата на таблицата.

Великобритания е на най-ниското си ниво в историята на проучването, което се провежда от 20 г.

3/5 от британците твърдят, че губят доверие в демокрацията, а мнозинството смятат, че капитализмът повече вреди, отколкото да е добре.