Британците, които предпочитат да останат в Евросъюза, са повече от всякога, но твърдите привърженици на Брекзит са на път да спечелят парламентарните избори в четвъртък. Това показва проучване на агенция Би Ем Джи за вестник "Индипендънт".

Брекзит - основна тема в последния предизборен дебат във Великобритания

Брекзит - основна тема в последния предизборен дебат във Великобритания

Преди предсрочните парламентарни избори, насрочени за 12 декември

Консерваторите на премиера Борис Джонсън, които обещават да изведат Великобритания от Евросъюза най-късно през януари, имат подкрепата на 41 на сто от избирателите, сочи Би Ем Джи. Преднината им пред следващите ги лейбъристи се увеличава на 9 процентни пункта, а според други социологически агенции на Острова - дори на повече. Според Би Ем Джи обаче лейбъристите могат да привлекат още гласоподаватели с обещанието си за втори референдум за Брекзит - главно за сметка на проевропейските либералдемократи. Защото 55 на сто от гласоподавателите са против Брекзит, отбелязва БНР.

Блеър: Основните партии не заслужават да спечелят вота във Великобритания

Блеър: Основните партии не заслужават да спечелят вота във Великобритания

Остро критикува Джереми Корбин

Другият шанс за привържениците на Евросъюза е да гласуват тактически в някои оспорвани избирателни райони и така да лишат Борис Джонсън от мнозинство в следващата Камара на представителите. Анкетите показват, че около 40 на сто от привържениците на Лейбъристката партия и толкова от либералдемократите могат да подкрепят партията с повече шанс да победи кандидата на консерваторите.