Австралийският град Бризбън ще излезе от внезапното си тридневно блокиране в четвъртък, след като в предишния ден беше съобщено само за един местен случай на Covid-19, предаде BBC. Огнището в столицата на Куинсланд, където живеят около два милиона жители, нарасна до общо 16 заразени.

Държавният премиер Анастасия Палашчук заяви, че малкият брой нови инфекции означава, че блокадата може да бъде премахнатa навреме за великденските празнични почивни дни (за западния свят). Все още ще важат някои ограничения, включително носенето на маска в закрити помещения и събирания до 30 души в едно домакинство. Църковните служби ще се провеждат с пълен капацитет, ако хората са седнали и имат билети.

"Трябва само да видите какво се случва по света", каза Паласчук, като се позова на данните за Франция и САЩ.

Припомняме, че Бризбън влезе в 3-дневен локдаун, след като бяха регистрирани четирима новозаразени с коронавируса.

Австралия облекчава мерките в Нов Южен Уелс

Австралия облекчава мерките в Нов Южен Уелс

Успешна борба срещу пандемията

Щатът е обезпокоен за предаването в общността в столицата на Куинсланд, след като британският вариант на коронавируса беше открит в клъстер от случаи - вече общо седем заразени, които се появиха по-рано този месец.

Хората имаха право да излизат от дома си само за важна работа, пазаруване, медицински грижи или тренировки.

Австралия регистрирала около 29 000 заразени с коронавируса и над 900 починали от COVID-19 от началото на епидемията в страната.

Австралия зове за колективен натиск върху ЕС за ваксините

Австралия зове за колективен натиск върху ЕС за ваксините

Блокирането на доставките било ваксинационен протекционизъм