Мерките, насочени към ограничаване на разпространението на COVID-19, ще бъдат облекчени в австралийския Нов Южен Уелс, Това обяви премиерът на щата Гладис Береджиклян, уточнява АП.

От понеделник, носенето на маски за лице няма да е задължително в обществения транспорт на най-населения щат на Австралия, докато ограниченията за публичните събирания ще бъдат премахнати, добави Гладис Береджиклян.

Австралия регистрира първи спад на населението от Първата световна война

Австралия регистрира първи спад на населението от Първата световна война

Заради затворените граници покрай пандемията

Преди това здравните власти на Нов Южен Уелс разкриха, че през последните 24 часа в щата не са регистрирани нови случаи на COVID-19.

Първите случаи на коронавирус в Австралия бяха внесени от Китай през януари 2020 година, а през миналия месец март се разигра трагедията с круизния кораб "Руби Принсес", когато 2700 пътници слязоха на австралийския бряг без да са предварително тествани за коронавирус. До края на март 440 от тях се оказаха с положителни проби, а петима дори починаха, припомня "Дойче веле".

Икономиката на Австралия се сви с 1,1% през 2020 г.

Икономиката на Австралия се сви с 1,1% през 2020 г.

Икономиката е отчела ръст от 3,1 на сто през последното тримесечие

Тогава страната влезе в режим на строг локдаун, изолира се от света и наложи ограничения за придвижване и между отделните щати, които донесоха рекордни икономически загуби. По-малко от година по-късно, когато светът продължава да живее в изолация, от Австралия вече пристигат кадри от провеждани фестивали, концерти и спортни състезания пред пълни трибуни.

Това се дължи на бързите и решителните действия на властите.