Икономиката на Австралия се сви с 1,1% през 2020 г. вследствие на пандемията от коронавируса, но в края на годината отчете забележително възстановяване, когато епидемията бе овладяна, информира АФП.

Изнесената официална статистика показва, че икономиката е отчела ръст от 3,1 на сто през последното тримесечие от октомври до декември 2020 г. след 3,4% увеличение предходното тримесечие.

В Австралия започна втора кампания за ваксинация

В Австралия започна втора кампания за ваксинация

Щатът Виктория за втори пореден ден няма регистриран случай на коронавирус

Австралийското статистическо бюро съобщи, че за първи път от 60 г., когато започва да събира тази статистика, държавата е регистрирала две последователни тримесечия с ръст от над 3%.

Премиерът Скот Морисън написа в "Туитър", че икономиката продължава да набира скорост и отбеляза, че цифрите са по-добри от тези в държавите от Г-7.

Но ръстът не бе достатъчен да върне икономиката до нивата преди пандемията, като ръста е 1,1% по-нисък в сравнение с декември 2019 г.

Австралия постепенно маха работата от дистанция, но компаниите оставят гъвкавите условия до 2021 година

Австралия постепенно маха работата от дистанция, но компаниите оставят гъвкавите условия до 2021 година

Щатът Нов Южен Уелс с тенденция към спад на заболели

Миналата година страната влезе в рецесия за първи път от 30 г., след като регистрира 7% спад през второто тримесечие и 0,3% през първата четвърт на 2020 г.

Централната банка на Австралия прогнозира, че икономиката ще се върне на нивата преди пандемията в средата на 2021 г., което е далеч по-рано от прогнозираното.

Високата безработица се очаква да се запази. През януари бе регистрирана безработица от 6,4%, което е с 1,3% по-висока от преди година.

В Австралия има 29 000 случая на коронавирус и 909 починали.