Населението на Австралия е намаляло за първи път от повече от век, след като затворените граници заради пандемията задържат потока от задгранични мигранти. Това показват нови данни, цитирани от "Франс прес".

Австралийското статистическо бюро уточни, че населението е нараснало с по-малко от един процент през годината до септември 2020 г. и всъщност е намаляло през последното регистрирано тримесечие.

"Последният път, когато видяхме спад на населението, беше през декември 1916 г., по време на Първата световна война", отбеляза директорът по демографията в статистическото бюро Фил Браунинг.

Жените в Австралия протестират срещу сексуалното насилие и половото неравенство

Жените в Австралия протестират срещу сексуалното насилие и половото неравенство

Те носиха лозунги като "Вие не слушате!", "Колко жертви познавате?" и "Вярвам й!"

В продължение на векове икономическият растеж на Австралия се гради върху минното дело и селското стопанство и се подхранва от няколко вълни на масова миграция от Европа, Азия и другаде.

Но страната, най-големият остров в света с едва 25,7 млн. души население, на практика се изолира от останалия свят в началото на COVID-19 пандемията.

Мерките, съчетани с агресивно тестване за коронавируса, проследяване и бързи блокади, ограничиха COVID-19 заразените и позволиха на икономиката да се отвори с ограничени рестрикции.

Икономиката на Австралия се сви с 1,1% през 2020 г.

Икономиката на Австралия се сви с 1,1% през 2020 г.

Икономиката е отчела ръст от 3,1 на сто през последното тримесечие

"През последните две тримесечия се наблюдава намаляване на миграцията от чужбина", посочи Браунинг и допълни: "За това последно тримесечие намалението не беше надминато от естествения прираст, причинявайки малък спад на населението."

Нетната чуждестранна миграция възлиза на 85 100 души през годината до септември, много по-малко от броя на туристите, които обикновено пристигат в Австралия всяка седмица.

Икономиката на Австралия се сви с 1,1% през 2020 г., но изглежда, че ще нарасне силно през първата половина на 2021 г.

Австралия разследва въздействието на колонизацията върху аборигените

Австралия разследва въздействието на колонизацията върху аборигените

Искат цялата истина за "233 години насилие, лишаване от собственост и умишлено мълчание"

Статистическото бюро съобщи още, че равнището на безработица е спаднало до 5,8% през февруари, което показва по-добро от очакваното възстановяване.

Броят на заетите в момента е над 13 млн. души, по-висок от нивата, наблюдавани в началото на пандемията през март 2020 г.

Премиерът Скот Морисън приветства "завръщането", като каза: "Сега има повече работни места, отколкото когато започна рецесията."