Австралийският щат Виктория обяви разследване за въздействието на колонизацията върху аборигените - първото по рода си разследване на национално ниво, съобщава БиБиСи.

Австралийските аборигени са лишени от земята след британско заселване през 1788 г. и оттогава са претърпели системни несправедливости.

За разлика от някои други държави от Британската общност, Австралия никога не е изследвала официално пълното въздействие на миналите политики. Правителството на щата заяви, че подходящият момент отдавна е настъпил. 

"233 години насилие, лишаване от собственост и лишения. 233 години умишлено мълчание. Днес ние се ангажираме да казваме истината", се казва в съвместно изявление с местните лидери във вторник.

Комисия за правосъдие Yoo-rrook (Истина) ще разследва по модел, установен от Нелсън Мандела в Южна Африка след апартейда и други такива, които се провеждат в Канада и Нова Зеландия, съобщават местни медии.

Започва по-късно тази година и ще има правомощията на кралска комисия - най-високата форма на публично разследване в Австралия - което означава, че може да принуди свидетелите да се явят пред публични изслушвания. Констатациите се очакват догодина.

Обявявайки разследването, правителството се позова на минали несправедливости, включително кланета на местни жители от бели заселници и взимане на деца от семействата им през миналия век - група, известна сега като Откраднати поколения.

Снимка 522034

Източник: EPA/БГНЕС

Тези политики се усещат и днес, заяви правителството. Разследването ще разгледа и "продължаващите несправедливости" срещу местните "във всички области на социалния, политическия, културния и икономическия живот".

Представителите на коренното население приветстваха "казването на истината". "Когато колонизаторите нахлуха, имаше война по тези земи - война, която не е приключила. Но няма да постигнем мир без истина", каза Лидия Торп, сенатор от Виктория във федералния парламент.

От австралийските щати, Виктория направи най-големите крачки в последно време, за да се изправи пред миналото си. Щатът също е започнал преговори по договори с коренното население.

Австралийското правителство отправи критики за отхвърлянето на знаково предложение - "Изявлението на Улуру от сърце", от местните лидери през 2017 г. Пое ангажимент да създаде някаква форма на "Глас към парламента" - местна консултативна група, но отхвърли призивите за вписването му в конституцията на Австралия.

Правителството се ангажира също така да намали неравенството за местните австралийци, които са изправени пред непропорционално ниска продължителност на живота, заетост и грамотност. Аборигените и островитяните от пролива Торес съставляват около 3% от населението.

Британската колонизация на Австралия – инвазия на аборигенска земя, обяви премиерът Търнбул

Британската колонизация на Австралия – инвазия на аборигенска земя, обяви премиерът Търнбул

В края на XVIII британската корона обявява територията