Десетки хиляди жени протестират в Австралия срещу сексуалното насилие и половото неравенство. Възмущението се увеличи след съобщения за изнасилване, които разклатиха консервативното правителство, информира АФП.

Демонстрациите #March4Justice се проведоха в повече от 40 населени места, като в Канбера бе организиран голям протест след появата на твърдения за сексуално посегателство в парламента на страната.

Облечени предимно в черно, демонстрантите се събраха пред сградата на парламента. Те носиха лозунги като "Вие не слушате!", "Колко жертви познавате?" и "Вярвам й!".

Бившият държавен служител Британи Хигинс се оплака публично миналия месец, че е била изнасилена от колега в министерство през 2019 г.

По-рано този месец главният прокурор Кристиан Портър категорично отрече обвинения, че е изнасилил 16-годишно момиче през 1988 г., когато двамата са били ученици.

Обвиненията засилват натиска върху премиера Скот Морисън, който според критици реагира неадекватно на скандалите.

Последният му гаф е от понеделник, когато той заяви пред парламента, че недалеч оттук такива маршове, дори и сега, са посрещани с куршуми, но не и тук в тази страна. Коментарът му предизвиква остра критика от политици от опозицията и в интернет пространството.

Социологически проучвания показват, че подкрепата за правителството на Морисън е паднала до нива, невиждани от 2019 г., когато министър-председателят отиде на почивка на Хавайските острови, докато Австралия се бори с огромни пожари.

Правителството нареди независима проверка на културата на работното място в парламента и създаде нови услуги за оказване на помощ и подкрепа, но активисти смятат, че са необходими сериозни промени не само в политиката, но и в австралийското общество като цяло.

На демонстрациите нямаше министри и организаторите отказаха да разговарят лично с Морисън, тъй като смятат, че срещите при закрити врата ще бъдат "неуважение" към жертвите.

Около 10 000 участваха на протест в Мелбърн, други хиляди недоволни се събраха в Канбера, Сидни и други градове.

От движението #March4Justice настояват за приемане на редица мерки, включително независимо разследване на всички случаи на упражнявано насилие над жени, увеличаване на публичните средства за превенция и прилагане на препоръки срещу сексуалния тормоз на работното място.