Броят на гласовете в подкрепа на Джо Байдън на общите избори в страната на 3 ноември (преброяването на бюлетините все още продължава), се доближава до 80 милиона, което ще бъде нов исторически рекорд за САЩ, съобщава "Асошиейтед прес".

Байдън вече е поставил рекорд със 70 милиона гласа в първия ден след изборите, което нито един кандидат за президент в цялата история на САЩ не е успял да направи. Предишният рекорд бе на Барак Обама, който получи 69,4 милиона гласа на изборите през 2008 година.

Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп, също е рекордьор, след като е получил "като губещ кандидат за президент" повече от 70 милиона гласа в негова подкрепа. Самият Тръмп продължава да не признава поражението си.

До момента се съобщава, че са преброени 155 милиона гласа, а избирателната активност се оценява на 65%, което е най-високият такъв показател от 1908 г.

Според оценките, Байдън е спечелил подкрепата на повече от 270 от 538-те членове на избирателната колегия, от които се нуждае, за да спечели изборите. До 12 декември трябва да бъдат одобрени резултатите от гласуването за всеки щат. На 14 декември ще се проведе гласуване на членовете на избирателната колегия, резултатите от което ще бъдат одобрени на 6 януари 2021 г. на съвместно заседание на двете камари на Конгреса на САЩ. На 20 януари ще се състои церемонията по встъпването в длъжност на избрания президент.

Междувременно властите на Уисконсин позволиха искане от предизборната централа на Тръмп за повторно преброяване в два района на този щат - Милуоки и Дейн, съобщи "Блумбърг".

"Изборната комисия на Уисконсин одобри заповед за частично преброяване на бюлетините на президентския вот, както се изисква от предизборния щаб на президента Доналд Тръмп", се казва в изявление.

В тези два района, според "Асошиейтед прес", кандидатът за президент на Демократическата партия Джоузеф Байдън е получил 577 455 хиляди гласа, а републиканецът Тръмп - 213 157.

Щабът на Тръмп иска от съда повторно преброяване на гласове в Уисконсин

Щабът на Тръмп иска от съда повторно преброяване на гласове в Уисконсин

Имало "противоконституционни" нередности