Европейската комисия предложи прекратяване сезонната промяна на часовото време в Европа през 2019 г., давайки свобода на страните членки да решат окончателно дали искат да останат само на зимно или лятно часово време, съобщават световни агенции.

Предложението беше обявено преди няколко дни от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на ежегодната реч За състоянието на съюза пред Европейския парламент.

EK предложи прекратяване сезонната промяна на часовото време от 2019 г.

EK предложи прекратяване сезонната промяна на часовото време от 2019 г.

Днес Комисията предлага това да се промени

Ако Европейският парламент подкрепи предложението, последната задължителна сезонна промяна на часа в ЕС ще бъде на 31 март 2019 г.

От началото на миналия век европейските държави сменят часовника, за да пестят енергия през летните месеци. Но през последните години изследвания поставят под въпрос ефективността на тази практика, след като гражданите се оплакват от негативното влияние върху здравето.

Сега Комисията предлага страните членки да изоставят практиката и да изберат зимно или лятно часово време. Но промяната трябва да бъде координирана, според ЕК, за да се съхрани функционирането на вътрешния пазар и за да се избегне разпокъсване.

"Тази много амбициозна програма ще позволи на гражданите да се възползват от ползите без отлагане", коментира еврокомисарят по транспорта Виолета Булц, която представи предложението на Брюксел.

"Каним всички страни членки и бизнесът да направят необходимите приготовления, за да се осигури координиран подход в ЕС", добави тя.

Според нея Европейският парламент и страните членки трябва да решат до края на годината.

Европейският парламент и 28-те национални правителства трябва да намерят обща позиция до края на годината. Двете страни трябва да подкрепят предложението - процес, който често отнема две години.

Запитана, че в крайна сметка Германия може да реши да остане на лятно часово време, Австрия на зимно време, Белгия на лятно часово време, а Холандия на зимно, еврокомисарят отговори, че това на теория е възможно и трябва да се уважава решението на всяка държава, но в същото време Съветът ще трябва да постигне смислено решение по въпроса.

Тя припомни, че в Европа в момента има три часови зони. 

Зам.- председателят на ЕК Марош Шефчович обясни, че повечето страни членки на ЕС са въвели промяната на часовника през 70-те г. на XX век след петролната криза.

Целта беше да се спести енергия. Нови проучвания днес показват, че спестяването на енергия е незначително, подчерта той.

За да се постигне плавен преход, всяка страна членка ще уведоми до април 2019 г. дали възнамерява да прилага за постоянно лятното или зимното часово време. Последната задължителна промяна на лятното часово време ще стане на 31 март 2019 г. (неделя). След това страните членки, които желаят да останат на зимно часово време, ще могат да направят последна промяна на 27 октомври 2019 г. (неделя). След тези дати се прекратява промяната на часовото време.

Снимка 378337

Източник: ЕПА

Сега предложението на Европейската комисия ще бъде внесено в Европейския парламент и в Съвета.

В момента в ЕС има три стандартни часови зони: Западноевропейско време (Ирландия, Португалия и Великобритания), Централноевропейско време (17 страни членки) и Източноевропейско време (България, Кипър, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Литва и Румъния). Страните членки, избрали да останат на лятно часово време, автоматично ще променят към следващата часова зона (стандартно време плюс 1 час). В допълнение страните членки ще имат свободата да направят промени в тяхното стандартно време, което не е свързано със сезонните промени. Предложението предвижда Комисията да бъде уведомена за всяка промяна на часовата зона шест месеца предварително, за да се направи необходимото приспособяване.

От 1996 г. директива на ЕС изисква всички страни членки на Общността да местят стрелките с един час напред всяка последна неделя на март и да ги връщат с един час назад всяка последна неделя на октомври.

Държавите от Южна Европа настояват да се запази лятното часове време, а скандинавските смятат, че трябва да остане зимното часово време.

Предложението на ЕК е след искане на Европейския парламент да направи оценка по казуса. Комисията проведе обществена консултация през това лято, в която участваха 4,6 милиона европейци. 84% от анкетираните подкрепят прекратяване промяната на часовото време.

А ето и отговорите в нашата анкета от преди година:

анкета

Как ви се отразява смяната на времето?

Виж резултати

Не я усещам 22.5%

До няколко дни се сменям и аз 13.2%

Един месец съм като болен 18.6%

Тази смяна е добре, пролетта е ужас 12.3%

Дразни ме принципно 33.4%

Снимка 378339

Източник: ЕПА