Европейската комисия предприема правни действия срещу три държави от съюза заради отказ да приемат бежанци, съобщиха източници, цитирани от Ройтерс.

Комисията ще постигне съгласие на редовно заседание във вторник за изпращане на писма с официално предупреждение до Полша и Унгария, разкриха трима дипломати и представители на ЕС пред осведомителната агенция. Други двама източници добавиха, че Чехия също е в списъка.

Това би довело до рязко ескалиране на спора между Брюксел и тези държави.

Подобни писма са първата стъпка от така наречените процедури за нарушение на Европейската комисия срещу държави на ЕС, които не са изпълнили правните задължения.

Говорител на ЕК нито потвърди, нито отрече информацията, но спомена интервю на председателя на комисията Жан-Клод Юнкер за германския всекидневник "Шпигел" от миналата седмица.

Тези, които не вземат участие, ще бъдат изправени пред процедури за нарушение, предупреди той.

Полша и Унгария отказват да приемат бежанци според съгласувания през 2015 г. план за разселване на 160 000 бежанци, пребиваващи в Италия и Гърция. До момента по-малко от 21 000 души са прехвърлени по схемата. Но само Полша, Унгария и Чехия не искат да приемат мигранти.