Надеждите на британското правителство да договори търговско споразумение с ЕС като това между Канада и Общността са попарени, след като главният преговарящ на Общността за Брекзит Мишел Барние заяви, че отношенията със северноамериканската държава са "различна ситуация", пише "Гардиън".

Великобритания затваря вратата за неквалифицирани работници от ЕС и без английски език

Великобритания затваря вратата за неквалифицирани работници от ЕС и без английски език

Кандидат ще трябва да събере 70 точки, за да може да подаде документи за работа във Великобритания

Докато двете страни се подготвят за започване на преговорите през следващия месец, Стефан де Ринк, главният съветник на Барние, подчерта, че близостта на Великобритания до Брюксел в сравнение с Канада е ключов фактор. Той предупреди, че търговските преговори могат да бъдат "доста тежки".

Съветникът също предупреди, че споразумение с Лондон без мита и квоти не е възможно, ако Великобритания не се ангажира да се конкурира при "равни условия" по отношение държавните субсидии, опазването на околната среда и правата на работниците.

Брекзит: Франция предупреди Великобритания с тежки търговски преговори

Брекзит: Франция предупреди Великобритания с тежки търговски преговори

Прогнозира, че двете страни ще се "разкъсат една друга"

Тази седмица търговският преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост даде реч в Брюксел, по време на която призова за "отношения като споразумението за свободна търговия с Канада".

Барние отговори, че Обединеното кралство не може да има същото търговско споразумение като това между ЕС и Канада. Той поясни, че Брюксел е готов да предложи "амбициозно партньорство" с Великобритания, но добави, че съседството означава, че сделката ще бъде различна.

Пред Лондонското училище по икономика Стефан де Ринк заяви: "Ако позволите малко ирония, някои във Великобритания сега изглежда искат да станат канадци. Но Дувър е доста по-близо до Кале в сравнение с Отава". По думите му много по-бързо се стига в сравнение с Канада, което означава, че тук става въпрос за съседство.

Споразумението между ЕС и Канада беше сключено след 7 г. преговори. То премахва повечето мита върху внос на стоки, но не и всички. Не са премахнати и квотите.