Франция предупреди Великобритания да очаква тежка битка с Европейския съюз в търговските преговори след Брекзит, съобщава Би Би Си.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан прогнозира, че двете страни ще се "разкъсат една друга", докато се стремят към сдобиване с предимство в преговорите.

Той каза още, че ще бъде трудно за Великобритания да постигне целта си за договаряне на споразумение за свободна търговия до края на годината.

Брекзит подлага на риск единството на Великобритания

Брекзит подлага на риск единството на Великобритания

Сър Джон Къртис от университета на Стратклайд коментира, че социологическо изследване на Panelbase показва, че 52% от анкетираните подкрепят независимост

Британското правителство настоя, че иска споразумение, основано на "приятелско сътрудничество между суверенни равни".

Очаква се главният преговарящ за Брекзит на Борис Джонсън - Дейвид Фрост, да предостави повече подробности за целите, които преследва Великобритания в преговорите в реч по-късно в Брюксел.

Фрост се очаква да каже, че Обединеното кралство ще бъде доволно от търговско споразумение, основано на договореното от ЕС с Канада през 2016 г., но ще изключи всяка форма на привеждане в съответствие на законодателството с Общността от 2021 г. нататък.

Обединеното кралство официално напусна ЕС преди две седмици, но все още търгува като член в преходен период, който приключва на 31 декември.

Брекзит - началото на края на ЕС

Брекзит - началото на края на ЕС

Великобритания вероятно ще успее да превъзмогне негативите от Брекзит. ЕС също можеше, ако имаше адекватно лидерство и трезва преценка на реалностите. Но с меркели, макрони, ферховстади, тимерманси и фондерлайени – толкова.

Преговорите за бъдещите им отношения трябва да започнат следващия месец, след като 27-те страни членки на ЕС се договорят за преговорната позиция на Общността.

Льо Дриан подчерта, че двете страни са много разделени по редица въпроси.

Той каза: "Смятам, че по въпросите на търговията и механизма за бъдещи отношения, по които ще започнем преговори, ще се разкъсаме един друг. Но това е част от преговорите. Всеки ще защитава собствените си интереси."

Льо Дриан, близък съюзник на президента Еманюел Макрон, е последният висш представител на ЕС, който предупреждава, че преговорите ще бъдат трудни.

Борис Джонсън: Брекзит не е краят

Борис Джонсън: Брекзит не е краят

За мнозина това е удивителен момент на надежда

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние поставиха под съмнение целта на Борис Джонсън да постигне всеобхватно споразумение до края на годината.

ЕС многократно е предупреждавал, че Обединеното кралство не може да очаква продължителен "висококачествен" достъп до пазара, ако настоява за отклонение от социалните и екологичните стандарти на ЕС.

Миналата седмица Европейският парламент призова Обединеното кралство да спазва правилата на ЕС в редица области, като регулиране на химикалите, етикетиране на хранителни продукти и субсидии за компании, като част от процес на "динамично привеждане в съответствие".

Макрон: Брекзит е шок

Макрон: Брекзит е шок

Френският президент излезе със специално обръщение