Един от водещите политолози във Великобритания предупреди, че Брекзит подлага на риск съюза след публикуване на още едно проучване, което показва, че в Шотландия мнозинството подкрепя независимост, пише "Гардиън".

Сър Джон Къртис от университета на Стратклайд коментира, че социологическо изследване на Panelbase показва, че 52% от анкетираните подкрепят независимост на Шотландия, което потвърждава тенденция към постепенно увеличаване на подкрепата за напускане на Великобритания след Брекзит.

Лондон бесен за коментар на Туск за членство на Шотландия в ЕС

Лондон бесен за коментар на Туск за членство на Шотландия в ЕС

Това предизвика незабавна реакция от Лондон

Три социологически проучвания през последните пет дни сочат, че най-малко 50% от шотландците подкрепят независимост.

Брекзит поставя под риск подкрепата за съюза, това е много ясен урок, предупреди Джон Къртис. По думите му проучванията също потвърждават тенденция, която показва, че поддръжниците на ЕС, които преди гласуваха против независимост на Шотландия, сега мислят обратното.

Шотландската национална партия е радостна да види тази промяна, която засилва натиска върху британското правителство да докаже, че Шотландия ще спечели от политиките на премиера Борис Джонсън след Брекзит.

Стърджън зове за търпение във връзка с референдума за независимост на Шотландия

Стърджън зове за търпение във връзка с референдума за независимост на Шотландия

Зове партията си да не бърза и да подготви търпеливо стратегията си

Кабинетът на Джонсън подготвя инициативи за намаляване на подкрепата за независимост и за отговор на атаките на първия шотландски министър Никола Стърджън по адрес на тактиките на Джонсън, докато правителството му води преговори с ЕС за търговско споразумение.

Правителството на Великобритания планира да похарчи стотици милиони британски лири за нова инфраструктура и инвестиции в Шотландия от "споделения фонд за просперитет", който ще замени еврофондовете.

Стърджън иска още тази година да се проведе референдум. Проучване на YouGov показва, че само 34 на сто искат допитването да е през 2020 г. и 41% през 2021 г.

Парламентът на Шотландия одобри втори референдум

Парламентът на Шотландия одобри втори референдум

64 срещу 54 депутати в 129-местния парламент

От петък полунощ Обединеното кралство официално не е член на Европейския съюз.

Шотландската национална партия спечели 48 от 59-те места в регионалния парламент на изборите през декември. Никола Стърджън обеща да организира втори референдум за независимост в края на 2020 г.

На референдум през 2014 г. повечето шотландци гласуваха против отделяне от Великобритания, но пък подкрепиха оставане в ЕС на плебисцита през 2016 г., което се използва от Шотландската национална партия за набиране на подкрепа за втори референдум за независимост.

Преди дни парламентът на Шотландия гласува за провеждане на втори референдум.