Брюксел "ще бъде ентусиазиран", ако независима Шотландия се върне в ЕС. Това заяви бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от "Политико".

Това предизвика незабавна реакция от Лондон. Външният министър на Великобритания Доминик Рааб описа изказването като "неевропейско и доста безотговорно".

Стърджън зове за търпение във връзка с референдума за независимост на Шотландия

Стърджън зове за търпение във връзка с референдума за независимост на Шотландия

Зове партията си да не бърза и да подготви търпеливо стратегията си

След като Великобритания напусна ЕС в петък вечерта, позицията на правителството на Шотландия е да организира нов референдум за независимост и връщане в Общността, което е против желанията на британското правителство.

Емоционално няма съмнение, че всеки ще бъде ентусиазиран тук в Брюксел и като цяло в ЕС, отбеляза Туск пред Би Би Си. Той подчерта обаче, че страната ще трябва да изпълни критериите за присъединяване към Общността.

Имаме си наш договор, ако например нещо се случи като независимост на Шотландия, то тогава ние се нуждаем от нов процес, каза Туск. Той персонално ще приветства членство на Шотландия в ЕС: "Ако ме питате за емоциите и истинските ми чувства, вие ще срещнете само съпричастие".

Парламентът на Шотландия одобри втори референдум

Парламентът на Шотландия одобри втори референдум

64 срещу 54 депутати в 129-местния парламент

Но Рааб предупреди, че изявленията на Туск са "доста неевропейски и доста безотговорни, като се има предвид сепаратистките тенденции в Испания, във Франция и Италия".

Според него надали европейските лидери ще приветстват подобен език.

В отворено писмо лидерът на Шотландската национална партия и първи министър Никола Стърджън призова европейците да "оставят светнато за Шотландия".

Рааб подчерта, че правителството на Великобритания очаква Шотландската национална партия да спази резултата от проведения преди няколко години референдум за независимост и да не настоява за втори референдум.

От петък полунощ Обединеното кралство официално не е член на Европейския съюз

Шотландската национална партия спечели 48 от 59-те места в регионалния парламент на изборите през декември. Никола Стърджън обеща да организира втори референдум за независимост в края на 2020 г.

На референдум през 2014 г. повечето шотландци гласуваха против отделяне от Великобритания, но пък подкрепиха оставане в ЕС на плебисцита през 2016 г., което се използва от Шотландската национална партия за набиране на подкрепа за втори референдум за независимост.

Преди дни парламентът на Шотландия гласува за провеждане на втори референдум.