Първият министър на Шотландия Никола Стърджън предупреди, че няма "преки пътища" към независимостта, след като тя призова партията си търпеливо да подготви стратегията си за провеждането на референдум за независимост на Шотландия, съобщава Би Би Си.

В реч в Единбург Стърджън подчерта, че тя все още иска провеждането на референдум за независимост, който да се проведе през тази година.

Тя обаче призна, че това може да не се случи до изборите за парламент на Шотландия догодина.

Парламентът на Шотландия одобри втори референдум

Парламентът на Шотландия одобри втори референдум

64 срещу 54 депутати в 129-местния парламент

И тя отново настоя, че всеки референдум "трябва да бъде законен и легитимен".

Стърджън се изказа пред активисти на Шотландската национална партия преди Обединеното кралство да излезе от Европейския съюз в 1:00 часа българско време тази нощ, въпреки че шотландските избиратели масово подкрепиха оставането на Великобритания в ЕС, като 62 на сто гласуваха "за" оставането, а само 38 на сто "за" излизането от Общността по време на референдума през юни 2016 г.

Първият министър на Шотландия изтъкна, че денят на Брекзит е "ключов момент" за Шотландия и Великобритания, като "истинска и дълбока тъга" се усещала от много шотландци, както и гняв.

Решението на Лондон увеличава подкрепата за независимост на Шотландия, предупреди Стърджън

Решението на Лондон увеличава подкрепата за независимост на Шотландия, предупреди Стърджън

Така отговори първият министър на Шотландия Никола Стърджън

И тя допълни, че сега задачата е да "подходим по темата със страст, но и с търпение и уважение", за да убедят мнозинството шотландци да подкрепят независимостта.

Стърджън използва речта си, за да разкрие плановете си за създаване на ново Конституционно събрание от британски и шотландски депутати, бивши депутати и съветници, подобно на това, което беше създадено преди създаването на шотландския парламент през 1999 г.

Тя каза още, че ще бъдат публикувани серия от документи за създаването на независима Шотландия, като бюджетът на кампанията на Шотландската национална партия ще бъде удвоен, за да се плаща за нови материали за независимост, реклами на местните вестници и нов филм за кампанията, фокусиран върху избирателите, които не са решили каква позиция да заемат по темата.

Лондон отхвърли искането на Шотландия за втори референдум

Лондон отхвърли искането на Шотландия за втори референдум

Джонсън изпрати писмо на първия министър

И тя каза, че избирателната комисия ще бъде помолена да направи повторен тест на въпроса от последния референдум през 2014 г. - "трябва ли Шотландия да бъде независима държава".

Лидерът на Шотландската национална партия настоя, че има "твърд демократичен мандат" за референдум за независимост, предвид успеха на изборите на нейната партия през последните години и противопоставянето на Шотландия срещу Брекзит.

Джонсън настоя националистите в Шотландия да спрат да се опитват да разбият Великобритания

Джонсън настоя националистите в Шотландия да спрат да се опитват да разбият Великобритания

"Това е гласуване веднъж за поколение"