Решението на премиера Борис Джонсън да отхвърли референдум ще увеличи подкрепата за независимост на Шотландия.

Така отговори първият министър на Шотландия Никола Стърджън на писмото на Джонсън, пише "Гардиън".

Лондон отхвърли искането на Шотландия за втори референдум

Лондон отхвърли искането на Шотландия за втори референдум

Джонсън изпрати писмо на първия министър

По-рано стана ясно, че Джонсън е изпратил писмо на Стърджън, в което отбелязва, че Лондон няма да прехвърли власт на Шотландия, тъй като това може да доведе до нов референдум, а британското правителство е против.

В отговора си Стърджън обвинява Джонсън в показване на "пълно презрение към избирателите, гледищата и интересите на народа на Шотландия".

Джонсън настоя националистите в Шотландия да спрат да се опитват да разбият Великобритания

Джонсън настоя националистите в Шотландия да спрат да се опитват да разбият Великобритания

"Това е гласуване веднъж за поколение"

Проблемът пред правителството на Великобритания е, че колкото повече се опитва да блокира референдум, толкова повече демонстрира, че уестминтърският съюз не е партньорство на равни и ще расте по-голяма подкрепа за независимост, аргументира се първият министър на Шотландия.

Стърджън пише още, че торите ще изгубят позициите си в Шотландия, а позицията на британското правителство е в разрез с поставените задачи и интереси.

Шотландската национална партия спечели 48 от 59-те места в регионалния парламент на изборите през декември. Никола Стърджън обеща да организира втори референдум за независимост в края на 2020 г.

На референдум през 2014 г. повечето шотландци гласуваха против отделяне от Великобритания, но пък подкрепиха оставане в ЕС на плебисцита през 2016 г., което се използва от Шотландската национална партия за набиране на подкрепа за втори референдум за независимост.