Британският премиер Борис Джонсън настоя, че Шотландската национална партия трябва да спре да се опитва да разбива Обединеното кралство и да се съсредоточи повече върху осъществяването на политика за хората в Шотландия, съобщава "Ройтерс".

"Смятам, че Шотландската национална партия трябва да се концентрира повече върху постигането на вътрешните приоритети на хората в Шотландия и по-малко върху разбиването на нашето Обединено кралство", изтъкна Джонсън пред британския парламент.

Стърджън зове Джонсън да преговаря за референдум за независимост на Шотландия

Стърджън зове Джонсън да преговаря за референдум за независимост на Шотландия

Шотландците разполагали с "очевиден демократичен мандат"

Междувременно британското правителство отхвърли в официално изявление исканията за провеждането на нов референдум за независимост след Брекзит на първия министър на Шотландия Никола Стърджън, която също така е лидер на Шотландската национална партия, посочвайки, че това щяло да бъде "вредно разсейване" и щяло да подкопае резултата от последния референдум за независимост преди пет години.

Стърджън, която оглавява правителство с висока автономия в Единбург, заяви по-рано днес, че има нов мандат да поиска нов референдум за независимост, след като спечели най-много места в Шотландия на парламентарните избори през миналата седмица.

"Втори референдум за независимост през следващата година би бил вредно разсейване", настоя британското правителство, допълвайки: "Това би подкопало решителния резултат от референдума през 2014 г. и обещанието, направено на шотландския народ, че това гласуване е веднъж за поколение."