Първият министър на Шотландия Никола Стърджън призова британското правителство да започне преговори за провеждането на референдум за независимост на Шотландия, настоявайки, че разполага с "очевиден демократичен мандат" след предсрочните парламентарни избори през миналата седмица, съобщава ДПА.

Правителството на Шотландия, което има висока степен на автономия в управленските си решения, има "неоспорим" мандат за референдум, след като Шотландската национална партия, която Стърджън ръководи, спечели 48 от общо 59 шотландски места в британския парламент, изтъкна тя по време на реч.

Шотландия предупреди Джонсън, че не може да я държи във Великобритания против волята ѝ

Шотландия предупреди Джонсън, че не може да я държи във Великобритания против волята ѝ

Само със съгласие Обединеното кралство можело да продължи съществуването си

"Основен демократичен принцип е, че решенията за конституционното бъдеще на Шотландия трябва да се облягат на хората, които живеят тук", настоя Стърджън, посочвайки аргументите на правителството си.

"Шотландското правителство има ясен демократичен мандат да предложи на хората избор за това бъдеще на референдум за независимост, а британското правителство има демократичното задължение да признае това", подчерта още тя.

След изборната си победа консервативният премиер Борис Джонсън каза на Стърджън, че няма да допусне още един референдума, настоявайки, че гласуването против независимостта през 2014 г. е било решение, което се взима веднъж за едно поколение.

Никола Стърджън настоя за нов референдум за независимост на Шотландия

Никола Стърджън настоя за нов референдум за независимост на Шотландия

След убедителната победа на Борис Джонсън и консерваторите

Шотландската национална партия проведе кампания, основана на провеждането на нов референдум за независимост и противопоставяне на Брекзит, настоявайки, че Шотландия ще бъде извадена от Европейския съюз против волята си.

Второ гласуване за независимост е "основно право на самоопределение", изтъкна Стърджън.

Тя призова правителството на Борис Джонсън да "преговаря и да се съгласи на прехвърлянето на правомощия, което би поставило извън съмнение правото на шотландския парламент да приеме законодателство за референдума за независимост".

Националистите в Шотландия се заричат за нови референдуми за независимост и Брекзит

Националистите в Шотландия се заричат за нови референдуми за независимост и Брекзит

Лошото предстояло, ако Борис Джонсън остане на поста си