Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обеща нови референдуми за Брекзит и за независимост на Шотландия, докато представяше предизборната програма на партията си, съобщава "Франс прес".

Стърджън, която ръководи лявоориентираната Шотландска национална партия, която се бори за независимост от Великобритания, има за цел да бъде в позиция на балансьор във Великобритания след предсрочните парламентарни избори на 12 декември.

Корбин изключва втори референдум за независимост на Шотландия преди 2025 г.

Корбин изключва втори референдум за независимост на Шотландия преди 2025 г.

Никола Стърджън обяви планове да поиска нов референдум за независимост през 2020 г.

Тя обвини основните британски партии, че създават "постоянен хаос" след референдума за независимост на Шотландия през 2014 г., когато 55 процента от шотландците подкрепиха оставането в Обединеното кралство.

Говорейки на подиум в Глазгоу, на който е било изписано "Спри Брекзит", Стърджън подчертала: "Време е да вземем бъдещето на Шотландия в ръцете на Шотландия."

Тя се опитва да прокара провеждането на втори референдум за независимост през 2020 г.

Шотландия иска бъдеще в ЕС

Шотландия иска бъдеще в ЕС

Над 20 000 души излязоха в Глазгоу...

От 650 места в Камарата на общините (долната камара на британския парламент), 59 представляват избирателни райони в Шотландия, а Шотландската национална партия държи 35 от тях.

Шотландската национална партия се надява да бъде незаобиколим фактор за поддържането на властта в следващия парламент.

Стърджън каза, че въпреки че няма да се коалира с консерваторите на премиера Борис Джонсън, тя може да подкрепи правителство на Лейбъристката партия, ако отговаря на определени изисквания - особено за провеждането на втори референдум за независимост и преместване на ядрените оръжия от Шотландия.

Независима Шотландия е съвсем близо, обяви Никола Стърджън

Независима Шотландия е съвсем близо, обяви Никола Стърджън

"Толкова много е поставено на карта - на хората им е дошло до гуша от бъркотията в Уестминстър"

"Има всички шансове Шотландската национална партия да бъде балансьор на властта", изтъкна тя, допълвайки: "Ще бъдем готови да разговаряме с други партии за сформирането на прогресивен алинас."

Консерваторите на Джонсън водят в социологическите проучвания в цяла Великобритания, но проучване на Panelbase в Шотландия в периода между 20 и 22 ноември постави Шотландската национална партия с 40 процента - 12 процента пред торите. Лейбъристите са с 20 процента, а либералдемократите с 11 на сто.

Социологическо проучване сред 1 099 жители на Шотландия показа подкрепа за независимостта сред 45 процента, а тези против независимостта са 47 процента.

Шотландия пак заговори за независимост

Шотландия пак заговори за независимост

Брекзит разгаря страсти на Острова

Стърджън каза също, че по-голямата част от бъдещите постъпления от нефт и газ трябва да бъдат включени във "фонд за (въглеродна) неутралност по отношение на климата", съсредоточавайки се върху мерките за борба с климатичните промени.

Тя определи Джонсън като "опасен и негоден за премиер".

49-годишната Стърджън каза, че реалността Шотландия да бъде част от Обединеното кралство означава бюджетни съкращения, "заграбване на властта от шотландския парламент; децата, принудени да изпаднат в бедност; и катастрофално споразумение за Брекзит, което ще засегне работните места, жизнения стандарт и правата на работниците".

Шотландия гласува в подкрепа на оставането в Европейския съюз през 2016 г.

Стърджън каза, че "лошото предстои", ако Джонсън остане на поста си, добавяйки: "Това е само началото."