Окончателните данни от гласуването съобщи Джени Уотсън, главен преброител на референдума във Великобритания, който се проведе вчера.

16 141 241 са подадените гласове за оставането на страната в Европейския съюз.

17 410 742 са гласовете за излизане на страната от Европейския съюз.

Изчисленията показват, че 1 299 759 повече британци гласуват за излизане от Европейския съюз.

Процентно разпределението на гласувалите е:
51.9% - за излизане от ЕС и 48.1% за оставане в Общността.

Общо подадените бюлетини, които се считат за недействителни по няколко признака според законодателството, са 25 359, посочи Уотсън.

Избирателната активност на вчерашния референдум за британското членство в ЕС е 72,1 процента, съобщи британската агенция Прес асосиейшън. Това е най-високият процент на избирателна активност от 1997 г.

Дейвид Камерън подаде оставка

Дейвид Камерън подаде оставка

Министър-председателят отказа да бъде капитан на излизането от ЕС

Малко по-рано, когато окончателните резултати не бяха оповестени, но превесът сочеше за Брекзит, председателят на партията на националистите в Северна Ирландия „Шин фейн” Деклан Кирни заяви, че в случай на окончателно излизане на Великобритания от Европейския съюз, британското правителство вече няма да има пълномощията да представлява интересите на жителите на Северна Ирландия.

Затова и Брекзита дава повод и аргументира обединяването на региона с Ирландия.

Първи тръпки на финансовите пазари в очакване на окончателен Брекзит

Първи тръпки на финансовите пазари в очакване на окончателен Брекзит

Срив в курса на британската лира до 1.3477 спрямо долара

Подобна настройка се чу и от Шотландия, пише BBC.  Бившият лидер на шотландските националисти Алекс Салмонд вече призова да се проведе повторен референдум за независимостта на Шотландия.

В региона 62% от избирателите гласуваха против излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Ако британците гласуват за излизане от ЕС, минималният период за напускане след вота ще бъде две години. През този период страната ще продължи да спазва европейските договори и закони, но няма да участва във вземането на решения в съюза, докато преговаря по споразумение за оттегляне и условията на отношенията с останалите страни членки.

Технически британските депутати могат да блокират излизане от ЕС, но това ще се разглежда като политическо самоубийство, тъй като се пренебрегва волята на народа. Резултатът от допитването не е правнообвързващ. Парламентът ще трябва да прокара съответните закони, които ще извадят страната от ЕС.