След излизането на окончателните резултати от гласуването на британците на референдума, премиерът на страната Дейвид Камерън подаде оставка

В изявление на "Даунинг стрийт" 10 по традиция Камерън се изправи пред журналистите и поздрави всички, които са участвали във вчерашния вот и специално тези, които са гласували за оставането на страната в Европейския съюз. 

"Горд съм, че съм премиер на тази страна от 6 години", заяви Камерън и отново изрази увереността си, че Великобритания е много по-силна в рамките на ЕС.

"Но британският народ направи едно важно решение вчера и това е кралството да излезе от Общността. Страната се нуждае от ново ръководство", заяви още Камерън.

Резултатите от гласуването не му дават правото да бъде капитан на нацията, според думите на Камерън.

По отношение на оставката си той увери, че решението не го е взел лекомислено.

От думите на Камерън стана ясно обаче, че той няма намерение да задейства чл.50 - за излизането на страна от Европейската общност. Това ще остане като отговорност на следващия премиер на страната. 

Премиерът Камерън обясни, че в сила до финализиране на процедурата по излизането на страната от ЕС в сила остават настоящите правила. Той успокои както гражданите на чужди страни, които работят и живеят в Кралството, така и великобританците, които живеят и работят в други страни.

Сега трябва да се подготвим за преговори с Европейския съюз”, посочи Камерън и заяви, че трябва да се разчита на пълната ангажираност на правителствата на Северна Ирландия и Шотландия, „на всички части от нашето кралство”.

Ние трябва да предоговорим нашето положение в ЕС”, посочи Камерън.

По думите му в името на сигурността страната се нуждае от ново ръководство. Дейвид Камерън увери, че неговото правителство в следващите три месеца ще осигури стабилност и приемственост на страната.

Решението е взето – да напуснем и трябва да намерим начин това да се случи”, завърши Дейвид Камерън.