Шотландия избра да остане част от Великобритания.

55,3% от шотландците са отговорили с "Не" на въпроса трябва ли Шотландия да стане независима държава. Положително на въпроса са отговорили 44,7% от избирателите.

При 100% преброени гласове, 2 001 926 души са дали вота си в полза на оставането в Обединеното кралство, докато 1 617 989 са пожелали Шотландия да стане независима държава, съобщава БиБиСи.

Избирателната активност е била 84,59%.

Референдумът за независимост в Шотландия приключи около полунощ българско време.

Вече са преброени гласовете от всичките 32 области в Шотландия.

Европа облекчена от резултата на шотландския референдум
Още...

След като стана известна волята на шотландците, водачът на противниците на независимостта Алистър Дарлинг заяви: "Това е много важен резултат за Шотландия, но също така и за Обединеното кралство като цяло”.

От своя страна Алекс Салмънд, първият министър на Шотландия и лидер на привържениците на отделянето на Шотландия от Великобритания, заяви, че приема поражението си.

„Важно е да се каже, че нашият референдум беше процес, постигнат чрез съгласие и споразумяване, като мнозинството от шотландците реши на този етап Шотландия да не бъде независима страна. Приемам решението на народа и призовавам всички в Шотландия да приемат демократичното волеизявление на народа на Шотландия”, обяви Салмънд.

Той призова основните юнионистки партии да изпълнят обещанията си за по-големи правомощия, делегирани на шотландския парламент.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е радостен, че Великобритания ще остане заедно, като призова за национално единство. Той поздрави тази сутрин Алистър Дарлинг.

От "Даунинг стрийт" 10, седалището на британския премиер, определиха като убедителна победата на референдума, доказваща верността на пътя, по който върви Камерън в диалога с Шотландия.

Британският премиер обеща да предостави повече правомощия на всички части на Обединеното кралство.
„Точно както Шотландия ще има повече правомощия в своите работи, така и Англия, Уелс и Северна Ирландия ще имат по-голяма дума в техните", заяви Камерън.

По думите му, с убедителния резултат на референдума въпросът за отделянето на Шотландия от Обединеното кралство е "уреден за поколение напред".

Първият министър на Шотландия подаде оставка
Още...

Ето какво показват резултатите в отделните области:

Глазгоу, който е най-голямата област в Шотландия и третият най-голям град изобщо във Великобритания, гласува в полза на независимостта, като 194 779 са отговори с "Да" за независимост на Шотландия, докато 169 347 са пожелали да останат в Обединеното кралство.  

От своя страна Единбург, столицата на Шотландия, отхвърли независимостта, като 194 638 са гласували за оставането в рамките на Великобритания, докато 123 927 са били "За" независимостта.

Резултатите от гласуването в "Петролната столица на Европа" - Абърдийн, показват победа на противниците на независимостта. За оставането в Обединеното кралство са се обявили 58,6 на сто от 175 000 имащи право на глас на третия по големина град, при избирателна активност от над 80 на сто.

Има аномалии в рамките на Великобритания, смята Северна Ирландия
Още...

Шетландските и Оркнейските острови са гласували за запазване на съюза - съответно 9 951 гласа "не" и 5,669 гласа "за" и 10 004 гласа "не" срещу 4,883 гласа "за". При 89% от преброените бюлетини, в Клакмананшър също засега желаещите да останат част от Великобритания имат превес - 19 036 гласа "против" срещу 16 350 "за" независимост. Ренфрушър - 62 067 гласа "за" срещу 55 466 "независими". Същото показват данните за Западни острови, Мидлоудиън, Стърлинг, Фолкърк и Източен Лоудиън.

Преброяването в Дънди показа подкрепа за независима Шотландия - с 53 620 гласа срещу 39 880 "против". Същото е и в Западен Дънбартъншър - 33 720 "за" срещу 28 776 "не". В Инвърклайд само 86 избиратели не искат промяна.

Полицията разследва сигнали за изборни нарушения в Глазгоу. Съобщава се, че в Дънди за кратко преброяването е било спряно, защото се е включила противопожарна аларма.

4,2 млн. души, или 97% от избирателите се регистрираха за вота. От тях около 790 000 са подали своя глас по пощата, което се случва за първи път в избори там.

За първи път право на глас имаха шотландци на възраст 16 и 17 години.

Преди провеждането на референдума британските лидери смятаха, че дори ако шотландците гласуват за запазване на 307-годишния съюз, структурата на Великобритания ще трябва да се промени, като се предостави повече власт на Шотландия, което пък може да окаже негативно влияние на Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Британската кралица Елизабет II и пемиерът Дейвид Камерън ще направят изявление след съобщаването на резултатите.