Европейската комисия предложи създаването на европейска гранична агенция, която ще може да действа в извънредни и тежки случаи.

Комисията представи предложението си пред Европейския парламент в Страсбург,съобщава кореспондент на БТА в Брюксел/Страсбург.

Предвижда се новата структура да разполага с 1500 служители, оборудвани добре и в постоянна готовност за намеса. Тези служители ще бъдат изпращани в държави по външните граници на ЕС, където има необходимост. В извънредни случаи агенцията ще може да изпраща свои екипи за бързо реагиране и по свое собствено усмотрение, без съответната държава да е поискала това.

Изпълнителният директор на агенцията, когато се налагат спешни действия, ще изготвя план за работа в срок от два дни. Този план следва да бъде съгласуван с властите на съответната държава, поясни еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Експерти на агенцията ще работят в държавите с проблеми по границите и ще откриват недостатъци. На тази основа те ще посочват необходимите мерки, чието изпълнение ще бъде задължително за държавите.

В случай на криза, ако националните власти не предприемат необходимите мерки по границите, решение за това ще бъде взимано от ЕК и агенцията, съгласувано със съответната държава. В рамките на агенцията ще действа дирекция по връщането (експулсирането) на мигранти, пристигнали в ЕС, без да имат право на престой и онези, които са влезли в Общността незаконно.

1,55 млн. мигранти са пресекли нелегално границите на ЕС за 11 месеца

1,55 млн. мигранти са пресекли нелегално границите на ЕС за 11 месеца

От агенцията отбелязва, че общият брой

От началото на годината 1,5 милиона души са проникнали незаконно в ЕС, поясни заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Той отчете, че се наблюдава сериозен провал в управлението на външните граници на ЕС и пример за това са атентатите в Париж. По неговите думи състоянието на външните граници заплашва Шенген. Той съобщи, че днес ЕК е приела решение за промяна на Шенгенския кодекс, с което става възможно всеки, който пресича границите на ЕС, да бъде проверяван в базите данни за издирвани престъпници.

Тимерманс изрази надежда никога да няма необходимост от спешно разполагане на общоевропейските гранични екипи за бързо реагиране.

Днешното решение за европейската гранична охрана не е посегателство срещу националния суверенитет, коментира Аврамопулос.