Европейският съюз планира да създаде единен пазар на данни, съобщават от Европейската комисия.

Комисията разкри идеи и действия за цифрова трансформация, която ще работи за всички и ще отразява най-доброто от Европа. Ще открие нови възможности за бизнеса и европейците.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поясни, че представят амбицията си за оформяне на цифровото бъдеще на Европа, което ще покрива от киберсигурност до критичната инфраструктура, цифрово образование до умения, демокрация до медии.

Искам дигитална Европа да отразява най-доброто от Европа - отворена, справедлива, разнообразна, демократична и уверена, подчерта Фон дер Лайен.

През следващите пет години Комисията ще се съсредоточи върху три ключови задачи в дигитализацията: Технология, която работи за хората, честна и конкурентна икономика и отворено, демократично и устойчиво общество.

Според Комисията Европа има всичко необходимо да се превърне в световен лидер в разработването и прилагането на системи с изкуствен интелект, които ще се използват безопасно. Комисията настоява за "отговорен, човеко-центричен" изкуствен интелект.

Брюксел иска също да превърне ЕС в лидер на икономика, основана на данни. Задачата на Европейската стратегия за данните е превръщане на Общността в ролеви модел и лидер. За тази цел ще бъде създадено истинско Европейско пространство на данни - единен пазар на данни. Те трябва да бъдат достъпни за всички. Комисията първо ще предложи приемане на регулаторна рамка относно управление и достъп до данните. ЕК също ще подкрепи разработването на технологични системи и ново поколение инфраструктури, които ще позволят на Общността и на всички актьори да се възползват от икономиката, базирана на данни. Също така ще бъдат предприети конкретни действия за изграждане на европейски пространства на данни за индустриалното производство, зеления курс, мобилността и здравеопазването.

По-късно тази година ЕК ще представи законопроект за дигиталните услуги и план за европейски демократични действия.

Бялата книга за изкуствения интелект ще бъде подложена на обществени консултации до 19 май 2020 г.