Европейската комисия призова Полша да приеме мерки през следващите три месеца в защита правомощията на Конституционния съд на страната, съобщава „Франс прес”.

Брюксел оказва натиск върху евроскептичното правителство във Варшава да уважава демократичните стандарти на ЕС.

Искането на Комисията идва след месеци безплодни преговори между Варшава и Брюксел.

Полската консервативна партия „Право и справедливост” спечели изборите през октомври и веднага прие промени във върховния съд и медиите, които според Комисията подкопават демократичните проверки и баланса в системата на страната.

След натиск от ЕС и САЩ полският парламент прие нов закон за съда миналата седмица, но не отговори на притесненията на ЕС.

Въпреки проведения диалог с полските власти от началото на годината, Комисията разглежда като не разрешени основните проблеми, които заплашват върховенството на закона в Полша, каза вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс.

Той добави, че Комисията е предприела следващата стъпка в дисциплинарна процедура срещу Полша заради нарушаване на върховенството на закона.

Външното министерство на Полша веднага реагира, заявявайки, че действията на ЕС по реформата на полския Конституционен съд са прибързани и Комисията рискува да загуби авторитета си.