Еврокомисарят по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос се срещна с министрите на вътрешните работи на България, Румъния и Хърватия, както и със заместник-министъра на външните работи на Полша и със заместник-посланика на Кипър в ЕС, за да обсъдят напредъка за постигане на пълна визова реципрочност със САЩ. Това съобщава Европейската комисия.

Аврамопулос подчерта в съобщение, че "реципрочността е основа на визовата политика на ЕС и ние сме ангажирани да продължим да работим в конструктивен и позитивен дух, в тясно сътрудничество между нас и САЩ, за да постигнем тази цел възможно най-скоро, включително за намиране на взаимноизгодни междинни стъпки".

"Ние обсъдихме стъпки, които могат да бъдат направени от страна на ЕС, за да бъде изпълнен критерият към Програмата за отмяна на американски визи. Ще продължим да работим тясно със САЩ на политическо и техническо ниво с цел намиране на решение, което ще бъде изгодно за европейските и американските граждани", поясни той.

ЕС иска САЩ да премахнат визите за българи

ЕС иска САЩ да премахнат визите за българи

В началото на март Европейският парламент прие резолюция...

В началото на март Европейският парламент прие резолюция, в която настоява ЕС да въведе визов режим за гражданите на САЩ.