САЩ потвърдиха смъртта на 10-годишно дете в Колорадо от бубонна чума, държавните здравни служители предупреждават, че разследват бактериална инфекция при животни и бълхи, съобщават СиЕнЕн и The Hill.

10-годишната, жител на окръг Ла Плата "е починала от причини, свързани с чума", се казва в съобщението на Министерството на общественото здраве и околната среда на Колорадо. Смъртта настъпва на фона на "лабораторно потвърдени съобщения за чума при животни и бълхи в шест окръга", включително Ла Плата, където тестовете потвърждават наличието на чума в проба от бълхи, събрани там. 

"В Колорадо очакваме положителен тест за бълхи с чума през летните месеци", заяви Дженифър Хаус, заместник-държавен епидемиолог и ветеринарен лекар за обществено здраве.

"Информираността и предпазните мерки могат да помогнат за предотвратяване на болестта при хората", каза Хаус. "Въпреки че се случва рядко, хората все още се заразяват с чума, ние искаме да сме сигурни, че всички познават симптомите. Болестта е лечима, ако бъде хваната достатъчно рано."

Симптомите включват "внезапна поява на висока температура и/или подути лимфни възли", обясняват здравните власти и допълват, че служителите искат жителите да знаят признаците на чума, която "често се открива при скални катерици, дървени плъхове и други видове земни катерици "

Прерийните кучета също са податливи на чума и един от признаците може да бъде внезапното изчезване на животното, което е активно над земята. "Ако забележите намалена активност на гризачи в район, където обикновено виждате активни гризачи, свържете се с местната агенция за обществено здраве".

Домашни любимци също могат да бъдат заразени и съветват жителите да използват продукти срещу бълхи.

СЗО следи ситуацията с бубонната чума в Китай

СЗО следи ситуацията с бубонната чума в Китай

Най-малко пет души са починали от чума в Китай от 2014 г.

Бубонната чума се причинява от бактерията Yersinia pestis. Един до седем дни след излагане на бактериите се развиват симптоми. Чумата е заболяване, което може да се предаде на хората чрез ухапвания от заразени бълхи на гризачи или взаимодействие със заразени животни, според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Въпреки че е смъртоносна, чумата може да бъде ефективно лекувана със съвременни антибиотици, ако бъде уловена достатъчно рано, според CDC. 

Чумната бактерия е способна да развие лекарствена резистентност и отново да се превърне в основна заплаха за здравето. Лекарствено-устойчива чумна бактерия е открита в Мадагаскар през 1995 г.

Чумата е причината за Черната смърт, която обхваща Азия, Европа и Африка през 14-ти век и убива милиони. Умират около 25% до 60% от европейското население. Болестта е отговорна и за чумата на Юстиниан в Източната Римска империя през 6-ти век сл. Н. Е. Понастоящем чумата не се смята за окончателно победена.

Русия тества за бубонна чума

Русия тества за бубонна чума

Роспотребнадзор предупреждава, че има увеличен риск от разпространение на чумата в Бурятия