Броят на новозаболелите хора от ХИВ в Европа достигна най-високото си ниво през 2016 г., откакто се събира такава информация, обявиха от Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс.

В съвместното изследване на организацията с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията е установено епидемично увеличение с "тревожна скорост" на заболелите от ХИВ на Стария континент.

През 2016 г. в 53 страни 160 000 души са заболели от вируса, който причинява СПИН, алармират от центъра и СЗО.

Около 80% от заболелите са в Източна Европа, се допълва в изследването.

"Това е най-високият брой, регистриран за една година. Ако тази тенденция се запази, ние няма да успеем да постигнем...целта за спиране на епидемията от ХИВ до 2030 г.", отбеляза Сузана Джакаб, регионален директор на СЗО за Европа.

Тенденцията е особено тревожна, според организациите, защото много от пациентите от години са инфектирани от ХИВ, което затруднява контролирането и превенцията на вируса.

Ранната диагноза е изключителна важна за ХИВ, тъй като позволява на хората да започнат лечение с лекарства за СПИН и увеличава шансовете им за по-дълъг живот.

Почти 37 милиона души по света имат ХИВ, който причинява СПИН. Повечето случаи са в по-бедни региони като Африка, тъй като достъпът до тестове, превенция и лечение е силно ограничен, но епидемията също е много упорита в региони като Европа.

В новия доклад се отбелязва, че през последните 10 г. новозаболелите от ХИВ в Европа са се увеличи от 12 на всеки 100 000 души през 2007 г. до 18,2 на всеки 100 000 през 2016 г.