Смъртоносна буря, описана от официални лица като метеорологично събитие, случващо се веднъж на век, прекъсна пътните и железопътните връзки около Ванкувър, Канада, съобщава БиБиСи.

Две магистрали, свързващи града на Западния бряг, бяха затворени, след като бяха повредени от тежки наводнения.

Жена загина при свлачище на магистрала, а спасителите казват, че най-малко двама души са в неизвестност.

Хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си заради мощната буря. Тялото на жената е намерено близо до Лилует, на около 250 км от Ванкувър, според Кралската канадска конна полиция (RCMP).

Мотористката Кати Рени коментира пред CBC News, че е видяла свлачището да помита трафика, който вече е спрял южно от Лилует.

"Веднага щом се върнахме в автомобилите си, хората, които бяха пред нас, просто започнаха да крещят и бягат", каза тя. "Изражението на лицата им бе сякаш идваше цунами. Това беше най-страшното нещо, което някога съм виждала. Обърнах се и видях как цялата страна на планината се спуска и повлича тези коли... всичко просто е пометено. Просто пълна паника."

Министърът на транспорта на провинцията Роб Флеминг каза на пресконференция, че това е "най-лошата метеорологична буря от век".

Хиляди домове в Британска Колумбия бяха евакуирани, след като средните месечни валежи в региона бяха достигнати само за 24 часа.

Всички 7000 жители на Мерит, на около 120 мили североизточно от Ванкувър, получиха заповед да напуснат домовете си в понеделник. Във вторник там падна сняг и можеха да се видят автомобили да плуват в ледени наводнени води в града.

Хеликоптери са изпратени в планинския град Агасис, за да спасят около 300 души, които останаха в капан на отцепен път.

Дъждовете и ветровете в понеделник до голяма степен приключиха до вторник следобед, но няколко общности останаха блокирани.

Част от трансканадската магистрала, която свързва Ванкувър с останалата част от страната е потопена под вода.

Част от магистралата Кокихала, която свързва Ванкувър с вътрешността на провинцията, изглежда се е разпаднала от наводненията.

Премиерът Джъстин Трюдо каза пред репортери в Отава, че следи ситуацията. "Ние ще бъдем там, за да помогнем по всякакъв начин".

В един момент основният наличен сухопътен маршрут от Ванкувър бе да се влезе в САЩ и след това да се върнете в Канада. Въпреки това, повторното влизане в Канада от САЩ изисква отрицателен тест за коронавирус, а пътищата в граничния щат Вашингтон също бяха засегнати от бурята.

Пристанището на Ванкувър, най-голямото в Канада, бе принудено да спре всички железопътни връзки поради наводненията и свлачищата, спирайки доставките на храна, гориво и други стоки.

Пристанището пренася товари на стойност около 550 милиона канадски долара (440 милиона долара) всеки ден, според "Ройтерс". Като предпазна мярка са изключени и горивопроводите в района.

Това се случва, след като Британска Колумбия претърпя рекордно висока гореща вълна през лятото, която уби повече от 500 души и горски пожари, които унищожиха цял град.

По-рано този месец торнадо бе забелязано в Британска Колумбия - за първи път в района от пет десетилетия.