Бурята "Ърл" (Earl) прерасна в ураган първа категория, удряйки крайбрежието на карибската страна Белиз. Ураганът също заплашва съседните Гватемала и Южно Мексико, съобщават световни агенции.

Хотелите по крайбрежието на Белиз са засегнати от силните ветрове и образувалите се големи вълни. Властите пък в мексиканския крайбрежен щат Кинтана Ро, северно от прогнозирания път на урагана, обявиха евакуация и подготвиха укрития в случай на наводнения. Евакуирани са и част от хората в ниските крайбрежни райони на Гватемала.

Снимка 247474

Източник: ЕПА

Към сряда вечерта "Ърл" беше първа категория с ветрове с максимална скорост 120 километра, обявиха от американския Национален център по ураганите. Окото на урагана е на 65 километра източно от Белиз Сити и се движи на запад със скорост от 24 километра в час.

Обявено е предупреждение за ураган в Белиз и части на Мексико, макар че се очаква силата на природната стихия да намалява, когато достигне земята.

Ураганът донесе проливни дъждове по северното крайбрежие на Хондурас. Големи вълни са регистрирани в Карибите, водейки до обръщането на рибарски кораб с 85 души.  83 души са спасени, двама остават в неизвестност.

В Белиз правителството откри укрития при буря и използва радиото и телевизията, за да предупреди жителите в ниските райони да навлязат във вътрешността на страната.